Székely zászlót lobogtatott az amerikai követségi attasé

Aki Sepsiszentgyörgyre látogatott a székelyek helyzetéről tájékozódni.
Hirdetés

Székely zászlót adtunk ajándékba az amerikai nagykövetség politikai attaséjának – adta hírül Antal Árpád, Sepsiszentgyörgy polgármestere Facebook-falán kedden.

Mint közölte, Tamás Sándor tanácselnökkel fogadták Matthew B. Jones-t, a bukaresti amerikai nagykövetség politikai attaséját, akit tájékoztattak a székely szimbólumokkal és a magyar anyanyelvhasználattal kapcsolatos problémákról, a székelyföldi autonómia kérdésköréről, valamint a régió gazdasági helyzetéről. A találkozó végén székely zászlót adtak neki ajándékba, amit ő örömmel fogadott el.

Tamás Sándor arról írt: az amerikaiak nem félnek felemelni a székely zászlót. „Kifejtettük azt, hogy a rendszerváltás óta eltelt huszonöt év, azonban a nyelvi jogok elfogadtatásán túl nem történt előrelépés a magyar közösség helyzetének rendezése tekintetében. Ismertettük az államot képviselő prefektusok túlkapásait, a Székelyföldet évtizedek óta sújtó gazdasági bojkottot, az egyházi ingatlanok visszaszolgáltatási folyamatának elakadását, ezen belül a Székely Mikó Kollégium vissza¬szolgáltatásával kapcsolatos jogi vissza¬éléseket, illetve kértük az Egyesült Államok támogatását ahhoz, hogy létrejöhessen egy újabb román–magyar párbeszéd, mely elősegítheti az erdélyi magyar ügyek megnyugtató rendezését” – ecsetelte Tamás Sándor.
 

Hirdetés