Skarlátgyanú Szatmárnémetiben

Egyre több diákon fedezik fel a fertőző, kiütésekkel és magas lázzal járó betegség tüneteit.
Hirdetés

Hétfőn újabb két diákkal nőtt azok száma, akik skarláthoz hasonló tünetekkel kerültek a fertőző betegségek kórházába Szatmárémetiben. A megyei közegészségügyi igazgatóság még nem erősítette meg a skarlátfertőzést, így nem beszélhetünk skarlátveszélyről. Egyelőre.

Az első skarlátgyanús tünetek szeptember 22-én, csütörtökön jelentek meg. Mind a három érintett kisiskolás a szatmárnémeti Grigore Moisil Általános Iskola (képünkön) diákja.

Másnap, azaz pénteken reggel a Szatmár Megyei Közegészségügyi Igazgatóság (DSP) járványügyi szakemberei megjelentek a törvényszék melletti iskolában. Összesen 28 torokváladék-mintát vettek és fertőtlenítő anyagot adtak át az iskola vezetőinek, hogy azzal azonnal fertőtlenítsék az intézmény osztálytermeit, mellékhelyiségeit, amit a hétvége során el is végeztek. A DSP szakemberei ezen kívül szigorúan meghagyták az iskolai rendelő munkatársainak, hogy minden reggel vizsgálják meg a gyerekeket, a fertőtlenítést pedig rendszeresen végezzék el a következő két hétben.

A szigorú rendelkezéseknek meg is lett az eredményük! Október 26-án, hétfőn újabb két gyereket találtak, akik a skarlátra emlékeztető tüneteket prezentálták: láz, torokgyulladás, hányás, nyaki nyirokcsomó-duzzanat, fej és hasfájás.

Ezt a két gyereket is a Szatmár Megyei Kórház Fertőző Betegségek Osztályára utalták be. A közegészségügyi igazgatóság szerint amíg a minták vizsgálatainak eredményei nem születnek meg, addig nem jelenthető ki biztosan, hogy skarlátról van szó.
 

Hirdetés