Románia lezárja a határait, ha Németország is

Együtt és szinkronban Bulgáriával és Szerbiával. Nem akarnak ütközőzóna lenni.
Hirdetés

Bulgária, Románia és Szerbia felkészült, hogy lezárja a határait a menekültek előtt, ha Németország és Ausztria is így tesz – nyilatkozta szombaton Bojko Boriszov bolgár kormányfő. „Nem tesszük ki országainkat az érkezők milliók pusztító nyomásának, nem hagyjuk országainkat ütközőzónává válni” – fogalmazott Boriszov a miniszterelnökök találkozójának végén Szófiában.

Aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy a bevándorlási hullám kezelése stratégiai cél nélkül zajlik, és támogatja az Európai Unió és Törökország közötti megegyezést azért, hogy a menekültek Törökországban maradjanak.
 
A Craiovai Csoport, azaz Bojko Boriszov, Victor Ponta és Alexandr Vucsics már másodszor találkozott, hogy tárgyaljon az energetika, szállításügy, belügy, távközlés terén történő együttműködésről, valamint az Duna Régió uniós stratégiájáról. Az első találkozó április 24-én volt.
 
Vasárnap Klaus Johannis megy Brüsszelbe, hogy a menekültválságról tárgyaljon tíz másik államfővel, köztük Boriszovval és Vucsiccsal. A minicsúcsot Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke hívta össze, hogy tárgyaljanak a Görögország, illetve Albánia és Macedónia közötti határ ellenőrzéséről. A Frontex új manővere nemcsak a határellenőrzést, hanem azoknak a menekülteknek a regisztrációját is célozná, akiket nem regisztráltak Görögországban.
 
A minicsúcs a menekülők balkáni útvonala menti országok együttműködését és információcseréjét kívánja elősegíteni, valamint hogy több szálláshelyet és alapszolgáltatást tudjanak felajánlani a menekülteknek.
 
A vasárnapi minicsúcson Werner Faymann osztrák, Angela Merkel német kancellár, Orbán Viktor magyar, Bojko Boriszov bolgár, Zoran Milanovics horvát, Alekszisz Ciprasz görög, Alexandr Vucsics szerb és Miro Cerar szlovén kormányfő, Klaus Johannis román, valamint Gorge Ivanov macedón államfő vesz részt, akárcsak Donald Tusk, az EU elnöke, Antonio Guterres, az ENSZ menekültügyi főbiztosa, a Frontex és az európai menekültügyi hivatal (EASO) igazgatói.
 
 

Hirdetés