Partium is lármafázik

Székelyföldön 60 határtelepülésen, Partiumban közel 30 helyszínen gyújtanak őrtüzeket szombat este.
Hirdetés

Székelyföld határainak kivilágításával egy időben Partiumban közel 30 helyszínen gyúlnak ki az őrtüzek szombat este – közölte csütörtökön az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) Bihar megyei szervezete, a Partiumi Autonómia Tanács (PAT) és a Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) Bihar megyei szervezete.

A három szervezet közös közleményben tudatta, hogy az EMNT múlt szombati küldöttgyűlése határozatának megfelelően azért gyújtanak lármafákat, hogy ezáltal fejezzék ki: támogatják a székelyföldi autonómiatörekvéseket.
 
Bihar megyében eddig Nagyvárad, Érmihályfalva, Nagyszalonta, Székelyhíd, Margitta, Élesd, Bihardiószeg, Szentjobb, Érolaszi, Szalacs, Paptamási, Érsemjén, Hegyközcsatár, Hegyközpályi, Bélfenylér és Belényesújlak jelezték csatlakozásukat. Nagyváradon az Almás-hegyi Dorongos oldal tetején gyújtják meg az őrtüzet, az oda igyekvők szombaton 18 órakor találkoznak a vasútállomás előtt – tudajta a közlemény.

Őrtüzek = Nagy Menetelés

A székelyföldi megmozdulást szervező Székely Nemzeti Tanács (SZNT) azt írta csütörtöki közleményében, hogy a két évvel ezelőtti Székelyek Nagy Meneteléséhez hasonló méretű és jelentőségű rendezvényre készülnek.
 
„A székely közösségi megnyilvánulás sikere attól függ, hogy mennyien leszünk jelen, milyen erőt tudunk felmutatni a román hatóságok és a nagyvilág előtt, jogos követeléseink érvényesítésére. Bizonyítsuk be, hogy eltökélten hisszük és fenntartjuk, Székelyföld egy és oszthatatlan, határa számunkra szent, nem engedünk sem a feldarabolási szándéknak, sem egy nagyobb régióba való besorolásának˝ – áll az SZNT csütörtöki felhívásában. Az SZNT által szervezett megmozdulást valamennyi erdélyi magyar párt és politikai szervezet támogatja.

60 székelyföldi határtelepülésen gyújtanak lángot

Gazda Zoltán, a rendezvény főszervezője az MTI-nek elmondta, Székelyföld hatvan peremtelepülésén tartanak rendezvényt helyi idő szerint 17 óra 30 perckor. E rendezvények mindenütt ökumenikus istentisztelettel kezdődnek. Egy-egy helyszínről általában két-három határ menti magaslatra vonulnak ki a résztvevők, ahol helyi idő szerint 18 óra 45 perctől 19 óráig kerül sor a határok kivilágítására.
 
Gazda Zoltán elmondta, hogy a központi szervezőcsapat Székelyföld határtelepüléseire vár minden tiltakozót, de tudomásuk van arról, hogy helyi kezdeményezők Székelyföld belső területein is lármafagyújtásra készülnek. Hozzátette: egyfelől fájlalják, hogy nem jön mindenki a határokhoz, másfelől viszont örülnek annak, hogy ismét cselekvésre sikerült buzdítani a székelyeket.
 
A főszervező elmondta, arra buzdítják a gépkocsikkal érkező résztvevőket, hogy hozzanak tükröket magukkal, és a gépkocsik fényszórójának fényét is irányítsák a világítás időszakában az ég felé.

Hirdetés