A dél-tiroliak is kettős állampolgárságot szeretnének

Persze az osztrák állampolgárságot vennék fel az olasz mellé. Konferenciát tartottak erről, amelynek erdélyi résztvevője is volt, Fancsali Ernő személyében.
Hirdetés

Nyolc ország képviselői vettek részt azon a konferencián, amelyet Dél-Tirol fővárosában, Bozenben (Bolzanóban) szerveztek a kettős állampolgárság témakörében. Az október 16-i tanácskozásnak erdélyi meghívottja is volt: az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanácsot Fancsali Ernő képviselte. 

A rendezvényen több olyan szervezet is jelen volt, amelynek vezetői kettős állampolgársággal rendelkeznek, ők mind beszámoltak a második állampolgárság megszerzésének módjáról és előnyeiről. Az esemény aktualitását az adta, hogy a Dél-Tirolban élő német közösség politikai célkitűzései közé tartozik az osztrák állampolgárság megszerzése, s igyekeztek a közvéleményt minél szélesebb körben tájékoztatni ennek pozitív hatásairól. Az előadók Ausztriából, Brazíliából, Örményországból, Lengyelországból, Magyarországról, Romániából, Dániából és Szlovéniából érkeztek a konferenciára. 

Fancsali Ernő ismertette a magyar kormány által lehetővé tett könnyített honosítási eljárás módját, amelyből az EMNT által működtetett Demokrácia-központok is kivették részüket, valamint a támogatásukról biztosította Dél-Tirol német nyelvű közösségét, valamint a konferencia szervezőit, a Dél-tiroli Szabadságpártot (Südtiroler Freiheit).
 
A Szabadságpárt egyik képviselője, Cristian Kollmann egyébként részt vett az idei tusványosi táborban is, ahol egy kerekasztal-beszélgetés keretében kifejtette: a dél-tiroliak egy része már nem tartja elegendőnek az olasz állam által biztosított autonómiaformákat, mert a tartomány mindig ki lesz szolgáltatva Róma jóindulatának, ezért ők a teljes függetlenség hívei.
 
Fotó: Fancsali Ernő Facebook-oldala

Hirdetés