Törökországban életveszélyes a békéért tüntetni

Legalább 30 személy meghalt Ankarában: kétszer robbantottak a békéért tüntetni gyülekező tömegben.
Hirdetés

Legalább 30 személy meghalt ma reggel Ankarában a központi állomásnál történt két robbanásban, ahol azért gyülekezett számos fiatal, hogy tüntessen a kurd PKK harcoló alakulatai és a török állam közötti megbékélésért – írja a Mediafax hírügynökség a Hürriyet online kiadására hivatkozva. A felvonulást a hatóságok lefújták.

A török főváros állomásánál a Demokratikus Néppárt támogatói gyülekeztek, a megmozdulást a közszféra szakszervezeti szövetsége és több civilszervezet, köztük a mérsékelt kurd párt, a HDP szervezte. A HDP angol nyelvű Twitter-csatornája három robbanást és többszáz sebesültet említ, és megjegyzi, hogy ezek akkor történtek, amikor a közvélemény tűzszünet bejelentésére várt.
 
A robbanások indítéka egyelőre ismeretlen, a törökországi sajtó értesülései szerint öngyilkos merénylet történt.
 
 
A mentők azonnal a helyszínre értek, akárcsak a rendőrök, de a HDP szerint a rendőrök csak még nagyobb pánikot okoztak, mert levegőbe lövéssel szerették volna feloszlatni a tömeget, és olyanokat is ütöttek, akik a sebesülteket próbálták kimenteni.
 
Az országban jövő hónapban lesznek választások. Utoljára merénylet a mostanihoz hasonló HDP-nagygyűlésen júniusban volt Törökországban, Diyarbakir városában, júliusban pedig a szír határ melletti Suruc városában robbantottak, ahol fiatal szocialisták gyülekeztek. Azt az öngyilkos merényletet az Iszlám Állam terroristáinak tulajdonítják, mindenesetre azóta megszűnt a tűzszünet a PKK harcosai és a török kormány között, és rendszeresek az egymás elleni támadásaik – írja a BBC.
 

Hirdetés