Börtön járna a zászlóbűnözésért

Bármit is jelentsen az, a tiszteletet a román nemzeti szimbólumokkal szemben 1-től 3 évig terjedő börtönbüntetéssel kényszerítenék ki.
Hirdetés

Visszahozná az új büntetőtörvénykönyvbe a román nemzeti szimbólumokkal szembeni tiszteletlenségért kiszabható börtönbüntetést 36 szociáldemokrata és UNPR-es honatya. Úgy vélik, a zászlóbűnözés dekriminalizálása a román zászló kitűzésének elhagyásához vezethet.

A törvénytervezet szerint azért a tettért, amely nyilvánosan tiszteletlenséget fejez ki Románia nemzeti szimbólumaimmal szemben, egytől három évig terjedő börtönbüntetést lehetne kiszabni. Ha valaki nyilvánosan tiszteletlen azokkal a jelképekkel szemben, amelyeket a hatóságok használnak, az fél évtől két évig terjedő börtönnel lenne büntethető.
 
Tiszteletlenségen a megbecsülés vagy tisztelet hiányát, becsmérlést, illetve azt az érzést értik a kezdeményezők, amely alapján figyelemre nem méltónak ítélünk valamit. Szerintük Románia jelképeivel szemben való tiszteletlenség bűntetté nyilvánításával a törvény védené a román állam joghatóságát, mely államot európai és nemzetközi szinten az Alkotmányban rögzített jelképek képviselnek: a zászló, Románia nemzeti ünnepe, az ország címere és állam pecsétje.
 
A 36 honatya szerint a tiszteletlen cselekedetek dekriminalizációja miatt elszaporodhatnak és fokozottabbá válhatnak az ilyen cselekedetek, amelyek szóbeli formát ölthetnek (jelképeket vagy hatóságokat káromló szavak, beszédek, szlogenek), vagy írásbelit (sértő tartalmú cikkek, rajzok), vagy obszcén gesztusban, becsmérlő arckifejezésben, esetleg rongálásban, anyagi károkozásban nyilvánulhatnak meg, de az is a tiszteletlenséghez tartozik, ha nem tűzik ki Románia zászlaját olyankor, amikor ezt a törvény előírja.
 
A törvénytervezet október 6. óta véleményezhető a szenátusban. A román nemzeti szimbólumok tiszteletét törvénnyel kikényszeríteni szándékozó honatyák közé tartozik például Mihai Fifor, Marian Neacşu, Şerban Mihăilescu, Doina Silistru, Gabriela Firea, Florin Iordache, Gabriel Vlase vagy Marcel Ciolacu.
 

Hirdetés