Zsidó származású magyar labdazsonglőrök Bukarestben

A magyar nemzetnek hoztak dicsőséget – most kiállítás állít nekik emléket.
Hirdetés

Zsidó származású magyar labdarúgókról emlékeztek meg Bukarestben egy kiállításon, amelyen Takács Szabolcs, a Nemzetközi Holokauszt Emlékezési Szövetség (IHRA) magyarországi elnöke is részt vett.

A Magyarország bukaresti nagykövetsége és a Balassi Intézet bukaresti fiókja által szervezett kiállításon a Magyar Zsidó Kulturális Egyesület és az MTK sportklub közös projektjét mutatták be a bukaresti Zsidó Közösségi Központban.

Takács Szabolcs az MTI-nek elmondta: a kiállításon olyan zsidó származású magyar labdarúgókra, edzőkre emlékeztek, akik Magyarországnak sok dicsőséget hoztak, ennek ellenére egy részüket elpusztította az esztelen terror, ami a lelkeket és az elméket elborította a második világháború idején.

Úgy vélte, hogy a „Futballmágusok és labdazsonglőrök itthon és a nagyvilágban. Magyar-zsidó labdarúgók, edzők és az elit futball” című interaktív kiállítás közel áll az emberekhez és könnyen értelmezhető, tragédiája ellenére.

A kiállításmegnyitón Izrael bukaresti nagykövete, illetve több IHRA-tagország nagykövete, államtitkárok, a Román Labdarúgó Szövetség és a Román Hivatásos Labdarúgó Liga képviselői is jelen voltak.

Pompiliu-Nicolae Constantin történész, sportújságíró a romániai nemzetiségi sportolókról tartott előadást, Andreides Gábor, a kiállítás egyik szakmai előkészítője pedig a Magyarországról induló, Olaszországban sztáredzővé vált Weisz Árpád életútjáról beszélt. Az interaktív tárlaton 11 játékos – köztük minden idők legsikeresebb magyar edzője, Guttmann Béla, valamint az egyebek mellett az olasz Internazionalénál is játszó, majd edzőként dolgozó Weisz Árpád, továbbá a Real Madridot első bajnoki címéhez vezető Hertzka Lipót – alakja elevenedik meg.

Hirdetés

Az IHRA-elnök romániai kollégájával, Mihnea Constantinescuval is találkozott, és megállapították, hogy mindkét fél érdekelt az együttműködésben. Takács Szabolcs emlékeztetett, hogy az idén Magyarország tölti be az IHRA soros elnökségét, amelyet a jövő évben Románia vesz át. A román fél megerősítette, hogy folytatni akarja a magyar elnökség alatt megkezdett munkát, és azt kérték, hogy a két ország még az elnökség átvétele előtt szervezzen közös szemináriumot a roma genocídiumról, jelképezve azt is, hogy a két ország ebben a kérdésben is tud együttműködni.

Takács Szabolcs szerint a román vezetőknek a holokauszt romániai emléknapja alkalmából elmondott beszédei azt mutatják, Románia is kezdi egyértelműen kimondani az akkori román állam felelősségét a holokausztban, ami fontos változás a korábbi évekhez képest.
Romániában 2004 óta október 9-én tartják a holokauszt romániai áldozatainak emléknapját, de már csütörtökön számos rendezvényt tartottak.

Képünk a kiállítás budapesti megnyitóján készült.

Hirdetés