Négy év börtönt kapott az ex-mezőgazdasági miniszter

Stelian Fuia sógorának cégét jutatta jelentős anyagi haszonhoz azzal, hogy nem akadályozta meg több állami ingatlan elárverezését.
Hirdetés

Négy év letöltendő börtönbüntetésre ítélték első fokon Stelian Fuia volt mezőgazdasági minisztert, akit hivatali visszaéléssel vádolnak. A miniszter közölte, hogy ártatlannak vallja magát, és fellebbezni fog a bukaresti ítélőtábla szerdai ítélete ellen.

A minisztert azzal vádolják, hogy 2005 és 2007 között a fundulea-i Gyógynövény-kutatóközpont igazgatójaként elmulasztotta megtenni hivatali kötelességét, és ezért elárverezhetővé vált a kutatóintézet több épülete, aminek révén anyagi haszonhoz jutott a miniszter sógorának cége. Ezáltal a román államot 1,6 millió lejjel (több mint 358 ezer euróval) károsították meg. Fuia a Mihai Razvan Ungureanu vezette rövid életű, jobbközép kormánynak volt tagja 2012 elején.

A volt miniszter ellen tavaly májusban emeltek vádat. A vádirat szerint Fuia a kutatóközpont igazgatójaként elmulasztotta felmutatni egy polgári perben azokat az iratokat, amelyek igazolták volna, hogy a kutatóközpontnak egy régi adósság miatt elárverezésre javasolt épületei az állam tulajdonában vannak. Ezzel megállítható lett volna az elárverezésük, de az ügyészek szerint Fuia ezt nem tette meg.

A miniszter testvérének férje az Agrochemicals Romania nevű cégnek a társtulajdonosa, és az árverezés nyomán a miniszter sógora 174 631 lej (csaknem 40 ezer euró) jogtalan anyagi haszonban részesült, egy másik személy pedig törvénytelenül került az 1,6 millió lej értékű ingatlanok birtokába.

Hirdetés

Fuia 2012-ig a Traian Băsescu elnök egykori pártja, a Demokrata Liberális Pártnak (PDL) volt tagja, amelyből 2012 közepén lépett ki.

Fotó: gornistul.ro

Hirdetés