Meghalt egy udvarhelyi származású hegymászó a Himalájában

Benedek Zoltán megmászta a Manaszlut, leereszkedés közben érte a halál.
Hirdetés

A székelyudvarhelyi születésű, osztrák állampolgárságú hegymászó Nepálban, a világ nyolcadik legmagasabb hegycsúcsa, a 8163 méteres Manaszlu sikeres meghódítása után halt meg.

Az 51 éves Benedek Zoltán egy 14-fős nemzetközi expedíció, az amerikai Dan Mazur vezette Seven Summit Autumn Expedition 2015 tagjaként vett részt a Manaszlu megmászásában – közölte honlapján pénteken a The Himalayan Times (THT) című nepáli lap.

A nepáli idegenforgalmi hivatal szerint Benedek csütörtök este halt meg a hegyről való leereszkedés közben, a 4-es tábor közelében. Halálának oka nem derül ki a cikkből, de a hegymászók halálát ilyen magasságban általában agyödéma, tüdőödéma, szívroham, kimerültség, zuhanás vagy a hideg okozza.

Benedek partnerét, a francia Jean Luc-öt is helikopterrel kellett lehozni 6800 méteres magasságból. A nepáli hírportál szerint mindketten segítség nélkül másztak a bázistáborok fölött.

Hirdetés

A THT Online a jelenlegi szezon első halottjának nevezi a vélhetően székelyudvarhelyi (Odorhei) születésű Benedeket, aki az APA osztrák hírügynökség szerint az alsó-ausztriai Neunkirchenben élt. A hírportál szerint a hatóságok azon vannak, hogy lehozzák és Katmanduba szállítsák Benedek holttestét.

(Fotó: Jean Luc Bremond/Seven Summits)

Hirdetés