Román-szerb határkerítést akar az EMNP

Mert a magyar szerintük jól működik.
Hirdetés

A román-szerb határra is kerítést szeretne az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP), miután úgy értékelik: a magyar-szerb határra épített fizikai akadály működik. Szilágyi Zsolt országos EMNP-elnök csütörtökön Nagyváradon azt mondta: szorgalmazzák, hogy „Románia is építsen kerítést a határra a Bánságban”, ugyanolyat, amilyet a mostani magyar vezetés építtetett.

Szerintük ezzel Románia úgymond üzenetet küldene a menekülteknek, hogy ne jöjjenek erre. Szilágyi Zsolt hozzátette: szerinte „ez nem határzár, mert a zöldhatáron eddig sem volt szabad közlekedni, még a schengeni övezetben sem”. Ugyanakkor meglátása szerint az ország „ezzel bizonyítaná, hogy képes megvédeni az Unió határait, és méltó a schengeni csatlakozásra”.

Az EMNP elnöke azt mondta: kérik, hogy a kormány tisztázza, továbbra is téma-e ez esetleges migránsok kollégiumokban való elhelyezése, vagy sem. Mert ha igen, akkor az EMNP „békés eszközökkel, de tiltakozni fog”.

Ugyanakkor Szilágyi Zsolt méltatta a mostani magyarországi vezetés lépéseit migránsügyekben, továbbá gratulált Klaus Johannis román államfőnek és az ország kormányának, mert elutasítani igyekeznek a kvótarendszert. Ez utóbbi ugyanis az EMNP elnöke szerint „nem megoldás, csak tüneti kezelés – az igazi megoldás az EU-n kívül van, Görögország határainak védelmében és a konfliktushelyzetek az adott államokban való kezelésében áll”. 

Hirdetés