Még a Cool Tv-t is románra fordíttatná egy mélyromán honatya

Nehogy már románellenes nézeteknek adjanak hangot a magyar csatornák.
Hirdetés

Elutasította az Országos Audiovizuális Tanács (CNA) azt a törvényterveztet, amely szerint minden kisebbségi nyelvű rádió és tv műsor esetében kötelező lenne a szimultán román fordítás. A 2004-es nyelvörvény módosítását Daniel Oajdea képviselő kezdeményezte, az intézkedést pedig azzal indokolta, hogy az elmúlt években több, kizárólag magyar nyelven sugárzó tévéadót hoztak létre Romániában, és egyetlen intézmény sem ellenőrzi, hogy ezeken az adókon milyen tartalmakat sugároznak.

A képviselő szerint elképzelhető, hogy a kisebbségi nyelvű tévéadók Európa- illetve románellenes elveket, nézeteket népszerűsítenek, és gyűlöletre szítanak. Túrós Lóránd, az Országos Audiovizuális Tanács tagja az Erdély FM-nek azt mondta, az indoklás is mutatja, hogy a kezdeményezés célja a magyar kisebbség nyelvén sugárzó tv-adók ellehetetlenítése.

„Ez természetesen plusz költséget jelentene, és nem indokolt semmilyen szempontból. A CNA tagjainak pártállástól függetlenül az volt a véleménye, hogy ez elfogadhatatlan, és többek között ellentmond a Románia által is ratifikált Európai Kisebbségi és Regionális Nyelvek Chartájának” – szögezte le.

Túrós Lóránd megjegyezte, ez a nyelvtörvény azért is furcsa, és alkalmazhatatlan, mert előír kötelezettségeket, de nem határozza meg, hogy melyik intézménynek kell felügyelnie a betartásukat, illetve nem rendel el szankciókat. A törvénymódosítási javaslat a szenátus asztalán van, a CNA csak véleményezi a kezdeményezést, így múlt heti elutasító döntésének nincs kötelező ereje. A törvény elfogadásáról a parlamentnek kell döntenie.
 

Hirdetés