Visszaszámlálás: vasárnap Katalónia választ!

Alig 24 óra múlva elkezdődik Katalóniában a sorsdöntő választás. Figyelő szemünket vessük mi is Barcelonára!
Hirdetés

Katalónia függetlensége valós fenyegetéssé válhat Madrid számára, ha az ezt támogató pártok, a Demokratikus Konvergencia és a Republikánus Baloldal a vasárnapi választáson többséget szereznek a regionális parlamentben.

A függetlenségpárti szervezeteknek kedvező eredmény kemény csapás lenne Spanyolország számára és egy újabb politikai válság veheti kezdetét az euró-övezetben, melyet már amúgy is meggyengített a Görögország adósságai miatti cirkusz és a menekültek inváziója, áll a CNBS tudósításában.

Függetlenségi tervek

A katalánok már elérték saját identitásuk, dialektusuk és hagyományaik elismerését, a spanyol királyságon belül pedig elég nagyfokú politikai és intézményi autonómiával rendelkeznek.

A Katalónia függetlenségét célzó politikai projekt hirdetőinek tervei szerint legfeljebb 18 hónap alatt elszakadnának Spanyolországtól, amennyiben a két párt és más kisebb szövetségesek koalíciója képes lesz többséget szerezni a 135 képviselőből álló barcelonai Katalán Parlamentben.

Az El Paisa spanyol napilap által készített három felmérés azt mutatja, hogy a Junts pel Si (Együtt az Igenért) szövetség 63-67 mandátumot szerezhetne a regionális törvényhozásban.

Ez már nincs túl messze a Katalán Parlamentben szükséges, legalább 68 szavazatos többség megszerzésétől.

Kemény csapás Madridnak

A katalán függetlenség híveinek győzelme kemény csapás lenne a madridi kormánynak. Katalónia elég sokat számít Spanyolország gazdasági és politikai életében. Az Együttműködési és Gazdasági Fejlesztési Szervezet becslései szerint a tartomány 19 százalékkal járul hozzá Spanyolország GDP-jéhez. Spanyolország a függetlenségpárti szövetség győzelme esetén nemcsak a központi költségvetés jelentős bevételi forrását veszítené el, de egy sor szeparatista mozgalommal is szembesülhetne, elsősorban Baszkföldön.

Az elemzők szerint a részvételi arány fogja eldönteni a győztest, ugyanis a függetlenségi tervek híveinek jelentős számú szavazó részvételére lenne szükségük, ahogy azt Antonio Barroso elemző, a Teneo Intelligence alelnöke állítja.

Hirdetés

Barroso a hét közepén közzétett elemzésében lát esélyt a katalán függetlenségi mozgalom sikerére, főleg akkor, ha a szövetség pártjai képesek lesznek túllépni a doktrína-szintű különbségeken. Az ő szemszögéből nézve, ezek fokozatosan kihasználják majd a választáson elért előnyt, a függetlenség kivívásáig egy elfojtott feszültséget tartva fenn a madridi kormánnyal szemben.

A Rabobank szakértői valamivel nyugodtabbak. Elemzésükben kételyeiket fejezik ki azzal kapcsolatosan, hogy a politikai spektrum ellentétes pólusain elhelyezkedő két párt képes lenne együtt kormányozni.

Alkotmánysértő mozgalom

Madridban enyhe aggodalommal figyelik a katalóniai választási zsivajt.

Azért enyhével, mert a spanyolországi politikai vezetők valamivel megkönnyebbültebben sóhajtottak fel, amikor a skótoknak nem sikerült kikiáltaniuk az Egyesült Királysággal szembeni függetlenségüket, Spanyolország jelenlegi alkotmánya szerint pedig egy tartomány függetlenségének kikiáltása törvénysértésnek számít.

„Nagyon kevéssé valószínű, hogy ez a kontextus túl hamar megváltozna, tekintettel arra, hogy az idénre tervezett spanyol parlamenti választáson esélyes 3-4 párt egységpárti. A katalóniai függetlenséget támogató pártok a legvalószínűbb módon arra fogják kihasználni ezt a lépést, hogy növeljék a közigazgatás decentralizáltságának fokát, és nagyobb autonómiát érjenek el Madriddal szemben”, vélik a Rabobank elemzői.

Hirdetés