EMNP: magyar-román együttműködést bevándorlásügyben!

Hiszen Romániába is bármikor megérkezhetnek a migránsok.
Hirdetés

Románia és Magyarország együttműködését sürgeti az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) az Európára nehezedő bevándorlási hullám kezelésében.

A párt pénteki közleményében úgy vélte, csak idő kérdése, hogy mikor indul el Románián keresztül is a bevándorlók áradata.

„Egyetértünk a magyar kormány álláspontjával, miszerint az elsődleges közös feladat az Unió határainak védelme, hogy a további bevándorlási hullám ellenőrizhetővé válhasson. (…) A közös határvédelem kihívásai kitűnő alkalmat szolgáltatnak arra, hogy Románia bebizonyítsa: készen áll az Unió szűkebb családjába, a schengeni övezetbe való belépésre” – vélekedett az EMNP.

A párt üdvözölte, hogy Románia is a kvótarendszer ellen szavazott az Európai Unió belügyminisztereinek e heti tanácskozásán.

„Meggyőződésünk, hogy a kelet-közép-európai szolidaritást a továbbiakban erősíteni kell, csak így lehet biztosítani a regionális érdekek érvényesítését a sokszor tétova és ellentmondásos brüsszeli döntéshozási folyamatban” – vélte az EMNP, mely fontosnak tartotta, hogy az unió vezetői immár elsőrangú fontosságúnak tartják az uniós határok védelmét és a migrációt kiváltó okok kezelését is.

Hirdetés

A párt álláspontja szerint „Magyarország intézkedéseivel Európát is próbálja védeni, a magyar érdek regionális és európai érdek is egyben”.

„Az Erdélyi Magyar Néppárt felkéri a román kormányt és a romániai pártok vezetőit, hogy a rövidtávú belpolitikai és pártérdekeket félretéve, a román állampolgárok érdekeinek védelmezése mellett tekintse kiemelt fontosságúnak a szomszédos országokkal, elsősorban a Magyarországgal való együttműködést, azért, hogy a menekült-válság a lehető legkisebb nehézséget okozza Erdélyben és az ország határain” – áll az EMNP országos elnöksége által jegyzett pénteki közleményben.
 

Hirdetés