Lefejezték a román televíziót

Folytatódik az RTV évtizedek óta tartó agóniája.
Hirdetés

Elutasította szerdán a parlament a Román Televízió (RTV) 2014-es tevékenységi jelentését. Ezzel feloszlott az intézmény igazgatótanácsa, és mandátum nélkül maradt Stelian Tănase, a tévé elnök-vezérigazgatója is.

A TVR-t ideiglenesen Irina Radu vezeti hat hónapig, miután a parlament támogatta kinevezését az elnök-vezérigazgatói tisztségbe.

Stelian Tănase a parlament plénuma előtt azt mondta: a köztévé helyzete annyira súlyos, hogy az intézményt csak egy egész sorozat kormányzati intézkedéssel lehet megmenteni. A TVR közel 700 millió lejes adósságot halmozott fel a tavalyi év végéig, ennek pedig az az oka Tănase szerint, hogy sem a kormány, sem a parlament nem támogatta az intézményt, és egy sor olyan intézkedés történt, amely hátrányosan érintette a televízió pénzügyi helyzetét. Ilyen például a tévéilleték-fizetők körének leszűkítése, illetve a reklámtörvények nem megfelelő módosítása.

Mint mondta, egyetlen, általa javasolt intézkedést sem támogatott a kormány, ilyen a tévéilleték összegének növelése, az adósságok átütemezése vagy elengedése.

A TVR gyakorlatilag az 1989-es rendszerváltás óta válságban van, azóta egyik vezetője sem tudta megfelelően megreformálni az intézményt.

Hirdetés