Ezeket az előadásokat láthatjuk az új színházi évadban Kolozsváron

Régebbi előadások is megtekinthetőek lesznek a Kolozsvári Állami Magyar Színház új évadában.
Hirdetés

Hét bemutatóval és számos előadás felújításával várja közönségét a 223. évadban a Kolozsvári Állami Magyar Színház. Amint azt Tompa Gábor igazgató a kedd délelőtti sajtótájékoztatón elmondta, az új évad tulajdonképpen a színház Kolozsvári Magyar Napokon való részvételével már augusztusban elkezdődött, az intézmény előadásai a rendezvénysorozat programjának szerves részét képezték.

Az évad első bemutatójának próbái már javában zajlanak: Shakespeare Julius Caesar című tragédiáját Silviu Purcăreterendezi, melynek bemutatójára október 9-én kerül sor a nagyteremben.

Az évad második bemutatóját, Franz Kafka Amerika című regényének adaptációját a Prágai Nemzeti Színház dráma tagozatának művészeti vezetője, Michal Dočekal rendezi.

A színház idén is műsorra tűz gyerekeknek szóló előadást:

Békés Pál Kétbalkezes varázsló című darabjának bemutatója Béres László rendezésében, Cári Tibor eredeti zenéjével lesz látható. Felix Alexa visszatér a kolozsvári társulathoz, a Julie kisasszony után újra Strindberget rendez, ezúttal A pelikán című darabot.

Szintén visszatérő vendégnek számít a franciaországi származású, az Amerikai Egyesült Államokban élő Tony-díjas Dominique Serrand, aki több klasszikus rekviemből állítja majd össze Rekviem munkacímű előadását. Az évad újabb különlegessége Dragomán György Kalucsni című drámájának ősbemutatója lesz az elsősorban filmrendezőként ismert Szász János rendezésében. A stúdióban pedig Mihaela Panainte Szilágyi Domokos Öregek könyve című művét kétszereplős formában állítja majd színpadra.

Jurij Kordonszkij orosz rendező a 2015/2016-os évad végén kezdi majd a próbákat,

előreláthatólag egy orosz drámát rendez majd, melynek bemutatója a következő évad elején lesz.

Hirdetés

Tompa Gábor elmondta, a korábbi évadokhoz képest csökkentett bemutatószám a műsoron levő előadások magas művészi színvonalának megőrzésére is szolgál. Így az évadban több nagy népszerűségnek örvendő előadás is felújításra kerül: az Andrei Șerban által rendezett Hedda Gabler és a Suttogások és sikolyok, valamint a Robert Woodruff által rendezett Születésnap hamarosan ismét megtekinthető lesz. A felújítások mellett Kicsid Gizella A szerető című, Sepsiszentgyörgyön bemutatott one woman-showját is műsorra tűzi a kolozsvári színház.

A színház októberben több fesztiválon is vendégszerepel:

a Nottara Színház FestIn pe Bulevard fesztiváljára az Aki elzárja az éjszakát (r.: Nona Ciobanu), az Országos Színházi Fesztiválra pedig Az öreg hölgy látogatása (r.: Tompa Gábor) valamint a #hattyúdal (r.: Sinkó Ferenc)kapott meghívást. Az új évadban folytatódnak a járulékos programok, lesz felolvasószínház, vendégelőadások, Livingroom, koncertek és beszélgetések is színesítik majd a kínálatot.

December elején miniévadot szervez a színház, melyben a legfrissebb bemutatók mellett az elmúlt évadok kiemelkedő előadásai, kiállítások, beszélgetések is helyet kapnak majd.

Hirdetés