Éhen halt harmincnégy gyerek egy dél-szudáni ENSZ-központban

A rettenetes az, hogy ez a jéghegy csúcsa.
Hirdetés

Harmincnégy kisgyerek halt éhen alultápláltság miatt egy, az ENSZ által működtetett civil segélyközpontban, Dél-Szudánban, szeptember első hetében. A gyerekek még ötévesek sem voltak, írja az MTI.

A halálesetek a dél-szudáni Bentiu városban lévő ENSZ-létesítményben történtek. A szervezet a dél-szudáni fegyveres konfliktus elől elmenekült mintegy 112 ezer embernek nyújt ott menedéket.

Dél-Szudánban mintegy negyedmillió gyerek súlyosan alultáplált. Az UNICEF az ENSZ világélelmezései programjával (WFP) a közelmúltban közös, jövő májusig tartó élelmezési programot indított a térségben, hogy kétmilliónál több gyereknek, várandós és fiatal anyának nyújtson segítséget.

Dél-Szudán 2011. július 9-én vált függetlenné Szudántól, két évre rá súlyos konfliktusok robbantak ki, a törzsi-etnikai ellentétekből kibomló polgárháború azóta mintegy tízezer halálos áldozatot követelt. Az év eleje óta mintegy 60 ezer helyi lakos hagyta el Dél-Szudánt, többségük északra menekült. 2013 decembere, a fegyveres viszály kirobbanása óta összességében mintegy 555 ezer ember menekült el Dél-Szudánból. 1,5 millió ember az országban maradt ugyan, de kénytelen volt elhagyni otthonát.

Kép forrása: Wikipédia

Hirdetés