Nulladik típusú találkozások: Ferenc pápa Kubában

Fidel Castro remélhetőleg hasznát veszi a Szentatyától ajándékba kapott enciklikáknak. És persze a pápa is a Fidel-riportkönyvnek.
Hirdetés

A kubai keresztényeknek nem „ideológiákat”, nem „eszméket” kell szolgálniuk, hanem konkrét embereket, elsősorban a legelesettebbeket – ezt a gondolatot fejtette ki vasárnap Havanna központi terén elhangzott szentbeszédében Ferenc pápa.

A kubai látogatáson tartózkodó katolikus egyházfő a Forradalom terén (Plaza de la Revolución) tartott misét, rögtön szemben Che Guevara háztömbnyi portréjával. 

A többiek szolgálata soha nem „ideológiai” természetű, 

mivel nem eszméket, hanem konkrét embereket kell szolgálni – mondta a pápa, felhívva a figyelmet: kereszténynek lenni azt jelenti, hogy óvjuk testvéreink méltóságát, harcolunk méltóságukért, sőt, a testvérek méltóságának szenteljük életünket. Az összesereglett kubaiak előtt, valamint Raúl Castro kubai és Cristina Fernández de Kirchner argentin elnök jelenlétében elhangzott homíliájában megállapította: egy nép, egy nemzet vagy bármely ember nagyságának a mércéje az, miként kezeli a legelesettebbek ügyét. 

A pápa kerülte a nyílt politikai állásfoglalást, 

például nem találkozott kubai ellenzékiekkel, bár azt kijelentette: szeretné, ha szavai eljutnának azokhoz, akikkel különböző okok miatt most nem találkozhat; továbbá óvatos bátorítást is megfogalmazott a kommunista országban nem éppen szabad körülmények közt működő kubai katolikus egyház számára.
 
 
Fotó: AP
 
Ferenc pápa felkereste otthonában Fidel Castrót, az ország egykori vezetőjét is. A több mint félórás találkozón Fidel Castro családja is részt vett (felesége, gyermekei és unokái). A pápa számos könyvet ajándékozott Castrónak: a két enciklikáját, illetve Alessandro Pronzato néhány könyvét a humor és a jókedv szerepéről a lelki életben, illetve két cédét, melyek a jezsuita Armando Llorente – aki magát Fidel Castrót is tanította – homíliáit tartalmazzák.
 
Viszonzásul Castro Frei Betto brazil pap Fidel és a vallás című, az egykori kubai vezetővel készült riportkönyvét adta a pápának, a következő ajánlással: „Ferenc pápának, kubai látogatása alkalmából, 

a kubai nép csodálatával és tiszteletével”. 

Federico Lombardi szentszéki szóvivő elmondása szerint a találkozó családias és közvetlen légkörben zajlott, és a felek a környezet megóvásáról és napjaink nagy problémáiról beszélgettek.
 
Ferenc pápa a harmadik katolikus egyházfő, akivel találkozott Fidel Castro: II. János Pállal a Vatikánban találkozott 1996-ban, majd 1998-ban a kubai fővárosban, míg XVI. Benedekkel szintén Havannában 2012-ben. 
 
A pápa látogatása a két ősellenség, 

Kuba és az Amerikai Egyesült Államok kapcsolatainak enyhítésére  

is alkalmat teremt – az egyházfő a karibi ország után, kedden ugyanis az Államokba látogat. Ennek alkalmából folytatott telefonbeszélgetést a kétoldalú viszony normalizálásáról Barack Obama amerikai elnök kubai partnerével, Raúl Castróval.
 
Obama hangsúlyozta a kétoldalú diplomáciai kapcsolatok helyreállításának és a nagykövetségek kölcsönös megnyitásának fontosságát. A két vezető méltatta a pápának a kétoldalú viszony előmozdításában játszott szerepét.
 

Címlapfotó: Reuters

Hirdetés