Péterfy Gergely Kolozsváron
álljunk meg 1 szóra
pazs
2015. szeptember 21. hétfő, 17:34
Mi köti össze Kazinczy Ferencet egy fekete szabadkőművessel? Megtudhatják, akik ellátogatnak Péterfy Gergely irodalmi estjére.

Az elmúlt évek egyik irodalmi szenzációja volt Péterfy Gergely Kitömött barbár című regénye, amely a magyar irodalom- és kultúrtörténet egyik kevéssé ismert fejezetének állít emléket. Mégpedig annak a rejtélyes kapcsolatnak, amely Kazinczy Ferencet, a nyelvújítás atyját, a magyar felvilágosodás kiemelkedő alakját egy Angelo Soliman nevű fekete és tudós szabadkőműveshez fűzte.

Önmagában persze nem a szabadkőműves kapcsolat a meglepő, hiszen maga Kazinczy is az volt, hanem az afrikai származású Angelo európai, bécsi „pályafutása” és az a baráti viszony, amelyet Kazinczyval kialakított. A mór világfi testét egyébként halála után kitömték és múzeumi látványosságként lehetett megtekinteni. A fények századának hangulata, a Habsburg-birodalom ellentmondásos – pompás és nyomorúságos – viszonyai, raboskodás, szerelem (kolera idején is): mind ott kavarog a Kitömött barbárban.

Péterfy Gergellyel pedig szeptember 24-én este 7-től lehet találkozni a kolozsvári Bulgakov kávéházban, ahol László Noémivel áll meg egy szóra.
comments powered by Disqus
Elterelné a légi forgalmat a város fölül egy ideges honatya.
Az ember elolvassa Petre M. Iancu írását és kirázza a hideg, hogy ma is mennyire itt lóg a fejünk fölött a sarló meg a kalapács.
Hogy kerül a cuna meg a farok a mioritikus keresztnévlistára? Többek közt erről is szól Radu Paraschivescu briliáns írása.
Persze, Dăncilă is udvarolhatna elegánsabban a magyar szervezet támogatásáért.
Líceumi diákok készítették, egy tapasztalt filmes óvó szárnyai alatt, és irtó bájos.
Ha ez igaz, nem is értjük, minek kell irtó sok pénzért választást szervezni?
Ki érti ezt? Most, hogy a szokásos cirkusz nélkül lehetne szavazni külföldön, már nem olyan vonzó a szavazás lehetősége.
A PSD egy rothadó politikai hulla. De még mozog. Sőt, irányít. Mircea Morarius írása.
Legszívesebben saját kezűleg lapátolná vissza a földet Kolozsvár vezetése a most megtalált északi kapu alapjaira.
Adózzunk egy perc néma csenddel az életszínvonal emlékének. :(
Ismerős a helyzet, ugye? Valaki belénk gyalogol, jön az igazságszolgáltatás, aztán kiderül, hogy a valaki igazából Valaki, és az igazságszolgáltatás szépen odébb áll.
Ha ilyen alakok irányítják a romániai közoktatást, márpedig ez a helyzet, akkor nincs miért csodálkozni a sorozatos katasztrófákon.
De lehet, hogy nem is baki? Lehet, hogy Viorica maszkja alatt Liviu Dragnea rejtőzik? De akkor… ki ül a dutyiban a Vezér maszkja alatt?
Mert egy amerikai kampányfotó igazán jól mutat a jelöltek vécéjében, izé, cévéjében. Na de ki marad itthon, a mioritikus politikai latrinában?