Az rendben, hogy idegen nyelv a román, de hogyan oktatják?

A közoktatásban a magyar diákok végre idegen nyelvként tanulhatják a románt. A kérdés csak az, megvannak-e a feltételek ehhez?
Hirdetés

A tanítók leleményességére van bízva, hogy az elemi osztályos magyar gyerekeknek az új tanterv értelmében idegen nyelvként oktassák a románt – az új tantervet fokozatosan vezetik be, a tankönyvek késnek, a pedagógusok pedig az átállás folytonosságáért aggódnak. Király András államtitkár a Krónika megkeresésére elmondta, az oktatási minisztérium kisebbségügyi igazgatósága kidolgozta a magyar tannyelvű iskoláknak a specifikus románoktatás tantervét: az előkészítő osztálytól a 12. osztályig elkészült minden évfolyam számára.

A szakpolitikus ugyanakkor emlékeztetett, hogy a tanügyminisztérium úgy döntött, az új tantervet a magyar gyerekek romántanításában is az oktatásban fokozatosan megvalósuló reformmal párhuzamosan vezeti be. Tehát eddig az előkészítősök, az elsősök és a másodikosok tanulhatták új tanterv szerint a román nyelvet, ettől a tanévtől a harmadikosok számára is változik a módszertan, majd a jövő tanévtől a negyedikesek tanulhatják az új tanterv alapján az állam nyelvét. A 2017/2018-as tanévben az ötödikes és a kilencedikes osztályokban lépnek életbe a reformok.

Király András ugyanakkor elmondta, a specifikus tantervek készen vannak, ám ezeket minden évben jóvá kell hagyatnia a minisztérium kisebbségügyi oktatásért felelős osztályának a neveléstudományi intézettel. Ezen a téren idén előrelépés történt, mert már a jövő tanévben életbe lépő negyedikes tantervet is jóváhagyták, így a tanítók előre tudnak tervezni.

Az oktatási minisztérium véglegesítette eközben azoknak a tankönyveknek a jegyzékét, amelyekre a megváltozott tanterv miatt szükség lesz. Eddig azonban még csak az első osztályosoknak van a kezében olyan tankönyv, amelyből idegen nyelvként tanulhatják a románt. A minisztérium honlapján a másodikosok számára is megjelentek a kisebbségek számára írt román kommunikációs tankönyvek, a két nyertes segédanyagot a marosvásárhelyi Norand és a dévai Corvin kiadók adják ki. A versenytárgyalás eredményeit nemrég véglegesítették, így valószínűleg október végéig kaphatják kézbe a gyerekek az új tankönyveket.

Király András hangsúlyozta, ezekben az osztályokban az új módszertani követelmények szerint kell oktatni a román nyelvet, például harmadik osztályban a tankönyv hiányában a pedagógusoknak meg kell találniuk azokat a lehetőségeket, segédanyagokat, munkafüzeteket, amelyekkel az új tantervet alkalmazni tudják.
 

Hirdetés