Könnygázzal állt ellen, majd beengedte a menekülteket Szlovénia

Péntek éjjel még rendőrkordonnal akadályozta Szlovénia a migránsok bejutását, szombaton már beengedte őket.
Hirdetés

Szlovénia beengedte azokat a migránsokat az országba, akik péntek este óta vártak a horvát-szlovén Harmica átkelőhelynél – közölte a horvát sajtó szombaton.

A szlovén rohamrendőrök az éjszaka még útjukat állták. A migránsok a Szutla határfolyó egyik hídján akartak bejutni az országba. A tömeg, amelyben gyerekek is voltak, át akarta törni a rendőrkordont. A rendőrök ekkor könnygázt vetettek be. A feszült helyzet egy órán át tartott.
 
Az STA szlovén hírügynökség tájékoztatása szerint közülük százat szombaton reggel beengedtek az országba – elsőbbséget élveztek a nők és a gyerekek –, további százan pedig még várnak a horvát oldalon. A szlovén hatóságok busszal szállítják az embereket a határhoz közeli brezicei befogadóállomásra, ahol regisztrálják a határátlépőket.

A magyar határra is folyamatosan érkeznek

Újabb autóbuszok érkeztek Zágrábból szombat délelőtt a letenyei magyar-horvát autópálya-átkelőre, ahol, akárcsak az éjszaka, magyar buszokra ültetik át a migránsokat. Délig nyolc busszal mintegy öt-hatszázan érkeztek Zágrábból.
 
Délelőtt elhagyta Letenyét, és Nagykanizsán keresztül Somogy megye irányába távozott az a honvédségi konvoj, amely még éjjel vonult fel a letenyei határátkelőnél. Eközben mobilvécéket, szemétgyűjtőket helyeztek el a határállomáson az átszállásra várakozóknak.
 
Az MTI információja szerint folyamatosan érkeznek még horvát buszok a szerb-horvát határ menti Tovarnikból, ahol becslések szerint ötezer ember is lehet. Őket vonatokkal szállítják a magyar határra, Gyékényesre, buszokkal pedig Letenyére. A várható nagyobb létszámra utalhat, hogy nagyjából húsz magyar autóbusz várakozik még a migránsok átszállítására.
 
Őket a rendőrök egyesével terelik át egyik buszról a másikra, közben pedig mindenkitől megkérdezik a származási országát is. Az átszállítás folyamatos és zavartalan, az emberek türelemmel viselik a várakozást. Szombatra virradó éjszaka  55 autóbusszal mintegy háromezer migráns lépett be Letenyénél magyar területre.

Horgosról szinte mind eltűntek a menekültek

Csaknem eltűntek a menekültek szombat délelőttre a röszke-horgosi régi határátkelő (Röszke 2) szerb oldaláról, ugyanakkor többen bebocsátásra várakoztak a magyar hatóságok által kialakított belépési pontnál – tapasztalta a helyszínen az MTI tudósítója. Miközben szerdán és csütörtökön még több ezren sátoroztak a szerb oldalon, szombat délelőttre már csak mintegy ötvenen tartottak ki.
 
Egyikük az MTI érdeklődésére azt mondta: továbbra is abban reménykednek, hogy kinyitják a határt. Úgy értesültek ugyanis, hogy hiába mennének Horvátország felé, a szlovén hatóságok blokkolták a határt, így nem tudnak továbbmenni Ausztriába.
 
Eltűntek a helyszínről a segélyszervezetek is. Ugyanakkor kisebbfajta sátortábor alakult ki az autópálya szomszédságában található belépési pont bejáratánál. Ez az a hely, ahol a migránsok beadhatják a menekültkérelmüket, és megvárhatják az elbírálását.
 
Miközben az elmúlt napokban szinte senki nem várakozott a konténerszállásokkal teli belépési pont szobaajtó méretű bejárata előtt, szombat délelőtt mintegy negyvenen várakoztak bebocsátásra, főként többgyermekes családok. Ők vélhetően a gyerekek miatt nem vállalkoztak még a továbbindulásra.

Hirdetés