Románia felé is kerülhetnek a menekültek

Lezárták a szerb-magyar zöldhatárt. Aki nem akar legálisan Magyarország területére lépni, várhatóan Horvátország vagy Románia felé kerül.
Hirdetés

Mátraházi Tibor biztonságpolitikai szakértő szerint a magyar-szerb zöldhatár lezárása után Horvátország vagy Románia felé kerülhetnek a már Szerbiába érkezett, az Európai Unióba tartó migránsok.

A szakértő az M1 aktuális csatorna kedd reggeli műsorában arról beszélt, hogy a következő két-három hétben „valamelyest nyugodtabb lesz a helyzet”, a kérdés az lesz, az érkezők miként reagálnak arra, hogy jelentős hányaduk menedékkérelmét elutasítják.
 
Mátraházi Tibor elmondta: a szerb-horvát határ nagy részén a veszélyes Dunán kellene átkelniük, délebbre pedig a magyarországinál jóval nehezebb terepen vezet az út. Talán a tél közeledte időt hagy arra, hogy felkészüljünk a tavaszi hullámban érkező újabb menekültáradatra – fogalmazott a szakember.
 
Közben kedd reggel felfüggesztette a röszkei és az ásotthalmi közúti határátkelő működését a magyar rendőrség – jelentette be Balázs László, az Országos Rendőr-főkapitányság határrendészeti főosztályvezetője keddi sajtótájékoztatóján. Az intézkedésről a szerb oldalon kialakult helyzet miatt döntöttek, mivel a határellenőrzés feltételei nem biztosítottak a határ túloldalán tartózkodó menekültek miatt. 
 
Ismertette: idén januártól éjfélig 200 778 illegális határátlépőt regisztráltak, ebből a hétfői napon 9146-ot, akik közül 8850-et a szerb-magyar határszakaszon. Beszámolt arról, hogy éjféltől 3 helyen fogtak el 3, illetve 16 fős csoportokat az ideiglenes biztonsági határzáron tiltott határátlépés miatt. 

Fotó: MTI/Mohai Balázs

 

Hirdetés