Tizenöt gyermekkel kezdi a tanévet a felavatott szórványkollégium

Szórványkollégiumot avattak vasárnap a Küküllő-menti falvakban élő magyar gyermekek számára a Nagyenyed közelében levő Magyarlapádon.
Hirdetés

Sipos Ferenc, a kollégiumot létrehozó és működtető Ethnika Kulturális Alapítvány elnöke az MTI-nek elmondta, a hétfőn kezdődő tanévben 15 olyan gyermeknek biztosítanak kollégiumi ellátást, akik számára a településeiken nem volt adott a magyar nyelvű tanulás lehetősége.

A 1–6. osztályos gyermekek számára ingyenesen biztosítják a szállást, étkezést, pedagógusi felügyeletet és a délutáni programokat a hétköznapokon. A hétvégéket valamennyien a családjaikban tölthetik el. A kollégium lakói a közelmúltban felújított magyarlapádi 1–8 osztályos iskolában tanulhatnak, majd a nyolcadik osztály elvégzése után

a nagyenyedi Bethlen Gábor Kollégiumban folytathatják magyar nyelvű tanulmányaikat.

Sipos Ferenc elmondta, a helyi református egyházközség egy alig használt imatermét alakították át kollégiummá magyar állami támogatással.  Az alapítványi vezető hozzátette, jövőre befejeződik a szintén egyházi tulajdonban levő – jelenleg használaton kívüli – iskolaépület kollégiummá alakítása, és azt tervezik, hogy megduplázzák a jelenlegi diáklétszámot.

„A mezőségi Válaszúton négy gyermekkel indult, és ma 120 gyermekkel működik a szórványkollégium, mi 15 gyermekkel indulunk, és mi is gyarapodásra készülünk” – jelentette ki Sipos Ferenc.

A magyar állam 53 millió forinttal támogatta a beruházást és biztosította az első év működési költségeit is.

A vasárnapi átadó ünnepségen részt vett Zákonyi Botond, Magyarország bukaresti nagykövete, Brendus Réka, a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkárságának főosztályvezető-helyettese, valamint Magyari Tivadar, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) oktatási ügyekért felelős ügyvezető alelnöke.

Hirdetés