Antal: kettős mércét alkalmaznak a zászlóügyben

A városházán a törvényes előírások értelmében kint van a román zászló, minden egyéb fölösleges hiszti. Ennyike.
Hirdetés

Félretájékoztatták a belügyminisztert az újabb sepsiszentgyörgyi zászlóbotrány ügyében – véli Antal Árpád sepsiszentgyörgyi polgármester. Az elöljáró csütörtökön kifejzezze: nevetséges bűncselekményről beszélni amiatt, hogy nem lehetett kitűzni a román zászlót a városháza tornyára, és nem a világ vége, hogy most esetleg eggyel nő a prefektúra által kezdeményezett perek száma.

„Nekem az az érzésem, hogy valakik félretájékoztatták a belügyminisztert, hiszen ő végig arról beszélt, hogy a sepsiszentgyörgyi polgármesteri hivatal homlokzatán nincs román zászló” – mondta az elöljáró annak kapcsán, hogy Sebastian Cucu prefektus az ügyészséghez fordult, mert a keddi ünnepségen a szervezők nem tűzhették ki a román zászlót a városháza tornyára. „Én nyugodtan alszom, egy ilyen esetben bűncselekményről beszélni szerintem egyszerűen nevetséges. Ahhoz hozzászoktunk, hogy ebben az országban másként értelmezik a törvényt Székelyföldön, mint máshol, ezt láthattuk a helyi zászlók esetében is. Szerintem itt is erről van szó” – tette hozzá a városvezető.

Antal aláhúzta, a törvény világosan és félreérthetetlenül leírja, hogy milyen körülmények között kell kitűzni a román és az EU-s zászlót, illetve újabban a helyi zászlót a polgármesteri hivatalok homlokzatára.  Emlékeztetett: a városháza homlokzatára, a főbejárat fölé van kitűzve Románia zászlaja, úgy ahogy azt a törvény megköveteli.

„Ebben a kérdésben nincs, amit vitatkozni. Ha most eggyel több perünk lesz a prefektúrával, nem a világ vége, eddig volt talán 87, és most lesz 88” – szögezte le.

Hirdetés

Ugyanakkor Horia Grama szociáldemokrata párti (PSD) képviselő szerint az erőszakszervezeteknek tűzön-vízen át szembe kellett volna menniük a demokratikusan megválasztott helyi illetékesek akaratával. „Ha ott voltak a rendőrség, a tűzoltóság, a csendőrség és a hadsereg képviselői, akkor miért nem állítottak oda egy létrát, tűzték volna ki a zászlót a toronyra, hadd lássuk, le merte volna-e venni valaki?” – háborogott a képviselő, aki szerint „ez a zászló nem egy egyszerű zászló”, hanem egy „rendkívüli szimbolikus töltettel” bíró lobogó, amely a város „horthysta–fasiszta uralom” alól való „felszabadításának” állít emléket.

Horia Grama „képmutatással” vádolja a városvezetőket, mert szerinte a zászló korábban is a villámhárítóhoz volt rögzítve, és úgy véli, ez a cirkusz nem használ a magyaroknak – akiknek amúgy „minden jogot szavatol a román állam” –, mert ellenséges reakciót vált ki a románság részéről.
 

Hirdetés