Ez az, ami bűzlik Marosvásárhelyen

2015 végéig az Azomureş vegyipari kombinát kvázi szabadon szennyezhet. A hatóságok jobbára a vállukat vonogatják.
Hirdetés

Kimerítő anyagot közölt ma az Átlátszó Erdély oknyomozó blog a marosvásárhelyi Azomureș vegyipari üzem kéményei köré épült ördögi körről: mindenki látja és érzi a szennyezést, az ammóniabűz idén gyakoribb és erősebb, mint valaha, a hatóságok most mégsem tehetnek semmit. 

A sokáig a helybéliek legnagyobb munkaadójának számító kombinát főleg ammóniát, nitrogén-oxidokat és port bocsát ki. Az első a legbüdösebb, az utóbbiak a veszélyesebbek. Ezek koncentrációját a környezetvédelmi minisztérium két vásárhelyi mérőállomása kellene, hogy mérje, de hol működnek, hol nem. A környezetőrség mobil mérőállomása a kombináttal átellenben parkol, és rendszeresen mér határérték-túllépést.
 
Az ügy egyetlen pozitív hozadéka, hogy a vásárhelyiek egyre szervezettebben lépnek fel a légszennyezés ellen: pár fős Facebook-csoport tagsága idén már tízezres nagyságrendű, ahol külön szakértők foglalkoznak a különböző területekkel, jogászok, orvosok, civilek. A célok viszont nem egységesek: vannak, akik a kombináttól, és vannak, akik csak a szennyezéstől szabadulnának. Augusztus 13-án tartották az első tüntetést, a következőt most pénteken, szeptember 11-én délután öttől a városközpontban.

A probléma gyökere 

az üzemnek 2007-ben, Románia EU-csatlakozásakor kiadott környezetvédelmi engedélye a Maros megyei Környezetvédelmi Őrség vezetője szerint. Az engedély az idei év végéig érvényes, addig kell az üzemnek jelentős beruházásokkal korszerűsítenie nemcsak a szűrőket, hanem sok más berendezését is.
 
Maga az engedélyben foglalt kibocsátási korlát azonban ütközik a hazai szabályozás egyetlen, ammóniára vonatkozó határértékével: „Ha a kombinát kerítésénél 0.300 a limit, akkor normális esetben nem lett volna szabad a kéményeken összesen 495 milligrammos kibocsátást engedélyezni” – mondta az Átlátszó Erdélynek Székely Annamária igazgató. 
 
A környezetvédelmi engedély kötelezi a kombinátot, hogy úgy a kibocsátásokat (emissziót), mind a légszennyezést (imissziót) mérje, azonban lehetőséget ad arra is, hogy a méréseket saját maga végezze, az eredményt pedig a hatóság érvényesként kell, hogy elismerje.

A bírság csak zsebpénz

Az ammónia-koncentrációra vonatkozó, 1987-es szabvány a hatóságok szinte egyedüli fogódzója, amibe kapaszkodva büntetéseket tudnak kiszabni. A büntetések összege 2010 és 2014 között 755 ezer lej (170 ezer euró) volt, idén 4 büntetést szabtak ki 250 ezer lej (56 ezer euró) értékekben. 
 
Ez valószínűleg zsebpénz a kombinát számára, amely a pénzügyminisztérium adatai szerint tavaly 380 millió eurós forgalom mellett 32 millió euró nettó nyereséget könyvelt el.
 
Az új engedélyt 2016. január elsejei hatállyal kell, hogy kibocsássa a Maros megyei Környezetvédelmi Ügynökség. A kombinát a kibocsátásait felére-harmadára kell majd csökkentse, hogy megfeleljen az uniós és a hazai előírásoknak. A kombinát légszennyezésének egészségügyi hatásairól nincsen semmilyen nyilvánosan is elérhető adat, kimutatások hiányában az orvosok sem nyilatkoznak.
 
További technikai és szaftos részletek az alábbi linken.
 

Fotó: Szabó Tünde

 

Hirdetés