Ponta: csak 1500 migráns jöhet Romániába

És amúgy is, az EU menjen a sunyiba, miért nem vett fel a schengeni övezetbe?
Hirdetés

Románia nem tud 1500-nál több migránst befogadni – jelentette ki hétfőn Victor Ponta miniszterelnök. A kormányfő kijelentette: a befogadandó menekültek számáról várhatóan a Legfelsőbb Védelmi Tanács (CSAT) dönt majd jövő heti ülésén, de a befogadható migránsok száma a rendelkezésre álló helyek számától függ, márpedig a befogadó-állomások kapacitása 1500 fő, amiből mintegy 150 hely máris foglalt.

Ponta szerint a migránsok kvóták szerinti szétosztása az EU-n belül amúgy is csupán az okozat, nem pedig az ok kezelése, márpedig a migrációs hullám okát kell felszámolni.

Hozzátette, egyeztet a szerb és a bolgár miniszterelnökkel a teendőkről.

A miniszterelnök egyben megjegyezte: ha az EU szolidaritást vár a tagállamoktól a migránsügyben, akkor a velük szembeni igazságtalanságok ügyében is lépnie kell – ezzel arra utalt, hogy Romániát még mindig nem vették fel a schengeni övezetbe.

Ponta annak kapcsán nyilatkozott, hogy a Daily Mail című brit lap kiszivárgott értesülésekre hivatkozva arról írt: Romániának az eredetileg tervezett 1700 helyett 7000 menekültet kell befogadnia a jelenleg Magyarországon, Olaszországban és Görögországban tartózkodó migránsok közül.
 

Hirdetés