Stefan Hell: a Nobel-díj után Románia Csillaga

Klaus Johannis államelnök a legmagasabb állami kitüntetést adományozta a romániai születésű, Németországban élő tudósnak.
Hirdetés

Stefan Hell, aki tavaly – két amerikai tudóssal megosztva – kémiai Nobel-díjat kapott a nanoszkópia terén bevezetett újításaiért, ezentúl a Románia Csillaga Érdemrend Nagykeresztjének is büszke birtokosa.

A román elnöki hivatalban lezajlott ceremónián, románul mondott beszédében Stefan Hell bevallotta: amikor 1978-ban, 15 évesen kivándorolt Romániából, nem tudta volna elképzelni, hogy egyszer majd egy „szabadon választott, és 

németül folyékonyan beszélő” román államfőtől 

fog átvenni egy ilyen rangos kitüntetést. Stefan Hell a Román Akadémián zajló ROMOPTO tudományos konferenciára érkezett Romániába. A rendezvényen tartott előadása után, a közönség soraiból érkezett kérdésre válaszolva elmondta: tudományos karrierjében, a pályaválasztás szintjén meghatározó szerepet játszottak romániai diákévei, de azt is nyíltan elmondta:  

nem érhette volna el ezt a tudományos szintet, ha nem vándorol ki. 

A román állami elismerést tudományos munkásságáért és Románia nemzetközi megítélésének javításáért ítélték oda a tudósnak. Pénteken az 1947-ben lemondatott Mihály király nevében a (Hohenzollern-Sigmaringen dinasztia részét képező) 

román királyi ház is kitünteti  

a Romániában tartózkodó Stefan Hellt.
 
A göttingeni Max Planck Biofizikai Kémiai Kutatóintézet jelenlegi igazgatója 1962-ben született, gyermekkorát a magyar-román határtól mintegy 15 kilométerre fekvő Újszentannán (Santana) töltötte, ahol általános iskolai tanulmányait végezte. Gimnáziumi tanulmányait a temesvári Nicolaus Lenau német tannyelvű iskolában kezdte. 1978-ban, 15 éves korában szüleivel Németországba költözött.
 
Stefan Hell a németajkú romániai sváb közösség – és a temesvári „Lenauschule” – második képviselője, akit Nobel-díjjal tüntetnek ki. 2009-ben az irodalmi Nobel-díjat ítélték Herta Müller bánsági származású írónak. Ő 1987-ben, 34 éves korában települt át Romániából Németországba.
 
Fotó: Klaus Johannis Facebook-oldala

Hirdetés