Négyszer több menekült jönne Romániába

40 helyett már 160 ezer menedékkérőt kvótázna szét Jean-Claude Juncker az EU tagállamai között. És a migrációs útvonal is felénk terelődhet.
Hirdetés

Az eddigi negyvenezer helyett 160 ezer menedékkérő befogadását fogja kérni az Európai Bizottság az EU tagállamaitól – tudta meg brüsszeli forrásokból a Daily Mail, majd megerősítette a Reuters is hozzátéve, hogy ezt Juncker hivatalosan szeptember 9-én jelenti be. Úgy, hogy a nyári EU-csúcson több ország eleve elutasította a kvótarendszert.

Hétezren Romániába?

A brit lap szerezte értesülések alapján Romániának a menekültek 3,75 százalékát, azaz 6937 személyt kellene befogadnia, miközben Klaus Johannis európai ügyekért felelős tanácsosa ezen a héten jelentette be, hogy az ország 1705 menekült befogadását vállalta az uniós tagországokból, és még ezt a kvótát is sokallta. Azt mondta: Románia teljesen felkészületlen a migránsok integrálására. Szerinte a román döntéshozók még részlegesen sem fogják fel a probléma összetettségét. 
 
A Daily Mail által megszerzett dokumentum szerint Németországnak kell befogadnia a legtöbb menekültet, 34 ezret. Magyarországnak 1,79 százalékot kellene vállalnia, és természetesen onnan csoportosítanák át a menekültek zömét más országokba. Juncker 50 ezer, Magyarországra érkezett személy átvállalásáról beszélt.
 
Angela Merkel német és Francois Hollande francia politikus pedig azért lobbizik, hogy a kvótarendszer kötelező és automatikus elosztási rendszerré váljék. A németek 59 százalékának nincsenek félelmei a menekülthullám miatt, és több mint 90 százalékuk támogatja a menekültek tagállamok közötti elosztását kvóták alapján – mutatta ki az ARD német országos közszolgálati televízió megbízásából a napokban készített felmérés.

Felénk tolódhat a migrációs útvonal

Amennyiben Magyarország szigorít a határvédelmen, megváltozhat az Ázsiából és Afrikából az Európai Unióba tartó migránsok útvonala – jelentette ki Mitar Djuraskovic, a szerbiai határrendészeti igazgatóság osztályvezetője pénteken a szerbiai közszolgálati televízió reggeli híradójában.
 
Véleménye szerint amennyiben a migránsok már nem tudnak Magyarországon áthaladni, akkor az eddig Törökországon, Görögországon, Macedónián és Szerbián át vezető utat egy Bulgárián vagy Albánián keresztül vezető útra változtathatják meg.
 
Fotó: MTI

Hirdetés