Gyalog indultak el a Keletiből a migránsok

Az irány természetesen Németország. Közben Bicskéről szökdösnek a menekültek.
Hirdetés

Cikkünk vélhetőleg frissül

A budapesti Keleti pályaudvaron lévő menekültek közül több százan péntek délután nyakukba vették a világot, és gyalog indultak el, állításuk szerint Németországba. A menet eleje elérte az Erzsébet hidat, a rendőrök továbbra is a buszsávra és a járdára terelik az embereket, illetve a menet elején is rendőrök vannak.

A menekültek a Rákóczi úton halatnak, hol a járdán, hol az úttesten. A gyerekek apjuk nyakában, sokaknál Angela Merkelt ábrázoló kép van, azokat emelik a magasba.
Egy mikrobuszból tíz rendőr szállt ki a Blaha Lujza tér közelébe, az Osvát utca magasságában, és megpróbálta feltartóztatni a tömeget, azonban ez nem sikerült.
Az MTI tudósítója azt látta, hogy az egyik lakóházból valaki megdobta az egyik migránst.
 
A rendőrök megpróbálták egy sávra szűkíteni a menetet, ami hol sikerül, hol nem.
A Mandiner munkatársai a helyszínen vannak, és percről perce, illetve lépésről lépsre követik a tömeget – velük együtt követhetjük mi is, itt.
 
Csiszér-Kovács Viktória, az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője a rendőrség péntek kora délutáni sajtótájékoztatóján mindössze annyit közölt: a rendőrség észlelte a történteket és megteszi a szükséges lépéseket. Erről azonban bővebben nem beszélt.
 
Közben azonban Bicskén is fokozódik a helyzet: nem sokkal péntek délután egy óra előtt 64 illegális bevándorló átugrott a bicskei befogadóállomás kerítésén és elszaladt – jelentette be Kiss Attila, a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal főigazgató-helyettese budapesti sajtótájékoztatóján. 
 
A menedékkérőket Budapesten, a Budafoki úton regisztrálták, majd busszal vitték őket a bicskei befogadóállomásra. A bevándorlók látszólag együttműködtek, de amikor leszálltak a járműről, elfutottak.
 
Kiss Attila ennek kapcsán figyelmeztetett: amennyiben valaki többször kivonja magát a menekültügyi eljárás alól, a törvény lehetőséget biztosít menekültügyi őrizetbe vételre is.
 
A legújabb információk szerint azonban a fentebb említettnél jóval, több, mintegy 300 migráns hagyta el a röszkei tábor területét, mégpedig úgy, hogy két hullámban áttörték a kerítést, és elfutott az M5-ös autópálya irányába. A rendőrség az összes menedékkérőt elfogta.
 
Fotó: Szigetváry Zsolt/MTI

Hirdetés