A német konzulátus elé vonultak a temesvári szírek

Menekülő honfitársaikkal szolidarizáló tüntetést szerveztek a Temesváron megtelepedett szírek, aki azt is elmondták, mit gondolnak a kialakult válságról, illetve Romániáról.
Hirdetés

Romániában Temesváron él a legnagyobb szír közösség, mely mintegy ötszáz tagot számlál. Többségük évekkel ezelőtt, még a menekültválság kirobbanása előtt hagyta el hazáját, ettől függetlenül – érthető módon – érzékenyen érinti őket honfitársaik kétségbeejtő helyzete, főleg, hogy sok családtaguk, rokonuk vagy ismerősük van a bizonytalan európai jövő felé tartó menekültek között.

A velük vállalt szolidaritás jeleként, illetve az őket készségesen fogadó Németország iránti köszönet kinyilvánításaként pénteken tucatnyian a temesvári német konzulátus épülete elé vonultak, ahol Rolf Mahrun német konzul fogadta őket. Transzparenseiken többek között az állt, hogy a szírek nem maradnak adósak az őket befogadókkal szemben.

A sajtó érdeklődésére a szimpátiatüntetés résztvevői elmondták: a közel öt éve tartó háború sok szenvedést okozott a szíreknek, akik a biztos halál elől menekülnek. Sajnálatos, hogy egyetlen arab ország sem fogadta be a muszlim menekülteket, nem úgy, mint a keresztény európai országok. A megkérdezettek alaptalannak tartják az Európa iszlamizálásától tartók félelmét. Egyébként a román népet békésnek tartják, egyedül a politikusokkal van bajuk, akik választások előtt nacionalista, iszlám-ellenes, kirekesztő diskurzust folytatnak.

Hirdetés