Őrizetbe vették a törvényesség őreit

Már kezdtünk megfeledkezni arról, hogy Romániában dúl a korrupcióellenes küzdelem, erre lekapcsolták az adóhatóság, illetve a szervezett bűnözés- és terrorizmusellenes ügyészség volt vezetőjét.
Hirdetés

A DNA ügyészei szerint Șerban Pop, az adóhatóság (ANAF) korábbi elnöke csaknem negyedmillió eurónyi megvesztegetést fogadott el Horia Simu román üzletembertől, annak érdekében, hogy az adóhatóságnál meghamisítsák azt a jelentést, amelynek alapján a szervezett bűnözés- és terrorizmusellenes ügyészség (DIICOT) vizsgálatot indított a román rézipar legfontosabb szereplőjeként ismert Simu ellen. A DNA szerint a pénzből Alina Bica, a DIICOT volt főügyésze is több mint 17 ezer eurót kapott, amiért a vádhatóságánál megszüntette az üzletember ellen indított eljárást.

Az adóhatóság korábban arra a következtetésre jutott, hogy Simu több mint másfél millió eurónyi jutalékot fizetett ki partnereinek törvénytelenül. Az ANAF jelentése alapján pénzmosásért és bűnszövetkezetben való részvételért indított eljárást Simu ellen a DIICOT. Ennek leállítását az ügyészek szerint az üzletember a tavalyi év folyamán megvesztegetéssel érte el.

Az ügy mindhárom szereplőjét más ügyekben is törvénytelenségekkel gyanúsítja a DNA, az egész botrány olyan szövevényesnek tűnik, hogy a True Detective nemrég zárult második évadának készítői verhetik a fejüket a falba mérgükben, amiért nem Romániáról mintázták a sorozatban kibontakozó, mindent behálózó korrupciós hálózatot. Nézzük csak: a vádhatóság múlt héten emelt vádat Simu ellen, aki állítólag törvénytelenül kapott a piaci érték másfélszeresére rúgó kártérítést egy államosított ingatlanért. Ugyanebben az ügyben vádlottként szerepel az államosított ingatlanokért kártérítést megítélő bizottság volt tagjaként Alina Bica is, akinek elvileg épp a törvényesség és a rend betartatása lett volna a legfőbb feladata.
 
A DIICOT volt vezetőjét eddig olyan ügyekben állították bíróság elé, amelyek korábbi tisztségeivel kapcsolatosak, most azonban olyan ügyben került fogdába, amely főügyészi ténykedésével áll összefüggésben.
 
Az adóhatóság volt elnöke ellen egy, a román médiapiacot érintő állítólagos zsarolási ügyben emeltek korábban vádat.

Hirdetés