Miért kerülik el Romániát a migránsok? És meddig?

Az okokról a Nemzetközi Migrációs Szervezet bukaresti vezetője beszélt. Közben kiderült: novembertől jönnek az uniós kvótarendszer szerint elosztott első menekültek az országba.
Hirdetés

Mircea Mocanu, a Nemzetközi Migrációs Szervezet bukaresti irodájának vezetője a Hotnewsnak adott interjúban elmondta: Romániát azért kerülték el eddig a migránsok, mert az ország nem tartozik a schengeni övezethez, a menekültek pedig azért választják az olyan országokat útvonalul, amelyek tagjai a határellenőrzés nélküli övezetnek, mert a menedékkérelem elbírálásának időszakában korlátozás nélkül utazhatnak. Emellett Romániának nincs a harmadik országok állampolgárainak a munkapiacra való beilleszkedésük elősegítésére irányuló aktív politikája, ellentétben Németországgal, Svédországgal, Norvégiával, Hollandiával vagy Nagy-Britanniával – magyarázta.

Mocanu mindazonáltal nem tartja kizártnak, hogy a következő időszakban Romániában is érezhetően megnő a menedékkérők száma.

Azt viszont kizártnak tartja, hogy Románia célországgá váljon. Úgy véli, a schengeni övezeten kívülisége nem teszi ki Bukarestet ennek, mint ahogy jelentősebb gazdasági növekedés és komoly szociális juttatások bevezetésének hiánya miatt szintén nem válhat célországgá.

Közölte: az első fél évben 744 menedékkérelmet nyújtottak be Romániában, ami 12 százalékos növekedést jelent a tavalyi hasonló időszakhoz képest. A legtöbb menedékkérő Szíriából, Afganisztánból és Irakból érkezett. Hozzátette: a jelenség igazi méreteit nehéz pontosan feltérképezni, mert olyan migránsok is átutaztak Románián illegálisan, akik nem kértek menedéket, és nem jelennek meg semmilyen statisztikában. Hozzátette:

azt sem lehet tudni, hogy a 744 ember közül hányan tartózkodnak még Romániában,

ugyanis egyesek továbbutaztak Nyugat-Európa fele, mások hazatértek a Nemzetközi Migrációs Szervezet segítségével.

Romániában hat regionális központ létezik a migránsok elszállásolására. Mircea Mocanu rámutatott, hogy a legújabb adatok szerint Európa keleti határán a migráció jelensége sokkal kisebb méretű összehasonlítva bármely más migrációs útvonallal. A keleti határt a bevándorlók mindössze 2 százaléka veszi igénybe.

Az interjúban elhangzottakhoz kapcsolódik: Leonard Orban elnöki tanácsadó kedden jelentette be, hogy

Románia novembertől fogadja az uniós kvótarendszer szerint elosztott első menekülteket  – jelentette ki.

Hirdetés

Klaus Johannis román államfő európai ügyekért felelős tanácsadója az Europa FM rádiónak adott interjúban arról beszélt, hogy Románia 1705 menekült befogadását vállalta uniós tagországokból. Közölte: Görögországból vagy Olaszországból érkeznek majd a menekültek.

Bukarest további 80 olyan menekültet fogad be, aki az Európai Unión kívüli menekülttáborokból jön. Érkezésük fokozatos lesz, a hatóságok ellenőrzik őket, és aki közülük nem kapja meg a menedékjogot, nem maradhat Romániában – mondta a tanácsadó.

A hat központ Bukarestben, Giurgiun, Galacon, Nagysomkúton (Máramaros), Radócon (Szucsáva) és Temesváron nyílik.

Hirdetés