Visszavonul a politikából Ponta apósa

A számvevőszék alelnöki székébe ejtőernyőzik Ilie Sârbu a PSD felsőházi frakciójának éléről. Ponta pozíciója tovább gyengül a PSD-ben.
Hirdetés

Lemondott szenátusi frakcióvezetői tisztségéről és két héten belül várhatóan a kormányzó Szociáldemokrata Pártból (PSD) is kilép Ilie Sârbu, Victor Ponta miniszterelnök apósa.

Sârbu 22 év aktív politizálás után vasárnap jelentette be visszavonulását arra hivatkozva, hogy pártja őt jelöli a számvevőszék egyik alelnöki tisztségére. A hazai politikai megfigyelők azonban távozását Ponta párton belüli térvesztésének újabb jeleként értelmezték.
 
A korrupciógyanúba keveredett Victor Ponta miniszterelnök júliusban visszalépett a pártelnöki tisztségből, ám a párt élére a PSD nem az általa javasolt jelöltet, hanem Liviu Dragnea korábbi ügyvezetőt választotta ideiglenes elnökké.
 
Dragnea azóta több ízben is felülbírálta Ponta döntéseit, jelezve, hogy a hatalom immár az ő kezébe került. Ponta több ízben utalt rá: tisztában van vele, hogy csak addig lehet miniszterelnök, amíg pártja és a köréje szerveződött koalíció támogatását élvezi.
 
Dragnea a szenátusi frakció vasárnapi ülése után megerősítette, hogy a számvevőszéki tisztségről tartandó szavazáson a PSD Sârbut támogatja, ugyanakkor cáfolta, hogy feszült lenne a viszonya a miniszterelnök apósával.
 
Sârbu – aki korábban mezőgazdasági miniszter és házelnök is volt – öt éve vezette a PSD szenátusi frakcióját és jelentős szerepe volt abban, hogy 2010-ben vejét, Victor Pontát választották a PSD elnökévé. A PSD veterán politikusának nemcsak a veje, hanem lánya is politikai karriert futott be: Daciana Sârbu, akit Victor Ponta 2006-ban vett feleségül, 2007 óta a PSD európai parlamenti képviselője.
 
A PSD szenátusi frakciója az első felsőházi mandátumánál lévő Mihai Fifort választotta elnökévé vasárnap.

Hirdetés