A bevándorlás feléleszti a visegrádi együttműködést

A lengyel, cseh, szlovák és magyar miniszterelnök rendkívüli csúcstalálkozót tart a menekültválság miatt. Vélhetőleg egységesen utasítják majd el a kötelező befogadási kvótákat.
Hirdetés

A négy visegrádi állam – Lengyelország, Csehország, Szlovákia és Magyarország – kormányfői vélhetőleg a hét végén, pénteken vagy vasárnap ülnek össze, hogy megfogalmazzák álláspontjukat a szűnni nem akaró menekültválsággal kapcsolatban – ezt Robert Fico szlovák miniszterelnök jelentette be hétfőn Pozsonyban, a szlovák nemzetbiztonsági tanács ülését követően. A V4-ek elnöki tisztségét jelenleg Csehország tölti be, a cseh miniszterelnök, Bohuslav Sobotka pedig máris megerősítette szlovák kollégája bejelentését a rendkívüli csúcstalálkozóról. A cseh kormányfő szerint

legnagyobb érdeklődéssel a Magyarországról érkező információkat várják.

Szlovákia elsősorban a fokozottabb osztrák határellenőrzések miatt szorgalmazza a rendkívüli V4-es csúcstalálkozó összehívását. Pozsony ugyanis attól tart, hogy a 71 ember halálával járó ausztriai tragédia után az embercsempészek Szlovákián keresztül próbálják majd a célországokba továbbvinni a menekülteket.

Robert Fico a napokban élesen elutasította a kötelező befogadási kvóták gondolatát és az országát érő nyugati bírálatokat is. A szlovák miniszterelnök szerint  

az európai migrációs politika totálisan csődöt mondott: 

„Ne tegyünk úgy, mintha nem látnánk az emberek félelmét, félnek, és nemcsak Szlovákiában, de egész Európában. Ne tegyünk úgy, mintha nem látnánk a jelenség okait, és ne tegyünk úgy, mintha képesek lennénk megoldani ezt a problémát oly módon, hogy mindenkit tárt karokkal fogadunk, függetlenül attól, hogy gazdasági spekulánsokról vagy olyan emberekről van szó, akiknek reálisan szükségük van életük, egészségük és családjuk megvédésére.” 
 
Szlovákia kész segítséget nyújtani olyan biztonsági zónák kialakításához, ahol meg lehet vizsgálni, ki a „valódi” menekült, ki a gazdasági bevándorló, ki csempész vagy fegyverkereskedő.  

A szlovák kormányfő a romák integrációjával példálózott: 

ha a saját, néhány százezer roma polgártársunkat sem vagyunk képesek integrálni, „hogyan integráljunk olyan embereket, akiknek egészen más az életmódjuk, más a vallásuk”, tette fel a kérdést. 
 
Az Európát érő menekülthullámmal kapcsolatban Milos Zeman cseh államfő is megszólalt hétfőn. „A migrációs hullám nem rövidtávú jelenség, és számolni kell felerősödésével” – vélekedett prágai sajtótájékoztatóján Zeman. Ennek két oka van – fejtette ki az elnök: az első, hogy folytatódik az észak-afrikai és más érintett országok destabilizációja; a második, hogy érvényesülni fog a szívóhatás, tehát az Európában megtelepedett bevándorlók maguk után hívják családjaikat, rokonaikat, ismerőseiket. Szerinte 

Csehországnak meg kell erősítenie a határai védelmét,  

akár a hadsereg bevetésével is, ugyanakkor leszögezte, hogy a cseh nemzet nem idegengyűlölő. Emlékeztetett arra is, hogy a kormány elutasítja ugyan a kötelező befogadási kvótákat, de önkéntes alapon 1500 menekültet akar befogadni 2017 végéig. Bohuslav Sobotka cseh miniszterelnök egy vasárnapi televíziós interjúban azt mondta, hogy Csehország álláspontja befogadási kvóták ügyében változatlan – vagyis elutasító.
A z Európai Unió nyugati államai – elsősorban Németország, Franciaország és Ausztria –, illetve a közép-kelet-európai országok között 

kemény küzdelem bontakozhat ki menekültügyben.  

A nyugatról szorgalmazott befogadási kvóta ötletét a keletiek határozottan ellenzik, a visegrádi négyek hétvégi csúcstalálkozójukon vélhetőleg ezt az álláspontot egységesen fogalmazzák majd meg. 
 

Fotó forrása: polmedia.pl

Hirdetés