Előzetesben a menekülttragédia gyanúsítottjai

Három bolgár és egy afgán embercsempészről van szó. Több okból sem védekezhetnek szabadlábon.
Hirdetés

A Kecskeméti Járási Ügyészség minősített embercsempészés bűntette miatt indítványozta az ausztriai A4 autópályán hagyott autóban 71 menekült halálát okozó bűncselekménnyel összefüggésben őrizetbe vett három bolgár és egy afgán embercsempész előzetes letartóztatását – tájékoztatta a Bács-Kiskun Megyei Főügyészség sajtószóvivője szombaton az MTI-t.

Schmidt Gábor főügyészségi ügyész közleménye szerint az embercsempészek közreműködtek a magyar rendszámú kamionban holtan talált menekültek Magyarországról Ausztriába szállításában. A rendelkezésre álló adatok szerint az embercsempészek a szerb-magyar határt illegálisan átlépő migránsokat Magyarország területéről, kecskeméti kiindulási hellyel juttatták ki Ausztria területére.

Az embercsempészésben közreműködő négy férfit csütörtökön fogták el, őrizetbe vették és gyanúsítottként hallgatták ki. Az ügyészség szerint a gyanúsítottak előzetes letartóztatása azért indokolt, mert a bűncselekmény súlyossága és a gyanúsítottak külföldi kötődése okán tartani kell attól, hogy a hatóságok elől elszöknének, elrejtőznének. Megalapozottan feltételezhető továbbá, hogy a gyanúsítottak szabadlábra kerülésük esetén tárgyi bizonyítási eszközök elrejtésével, tanúk befolyásolásával megnehezítenék, veszélyeztetnék a bizonyítást.

A közlemény szerint a szállított migránsok kiemelkedően magas száma és a bűncselekmény szervezettsége folytán a bűnismétlés veszélye is az előzetes letartóztatás elrendelését indokolja.
 
Mint közismert, az ausztriai A4-es autópályán elhagyott teherautóban 71 ember – köztük nyolc nő és négy gyerek – holttestét találták meg. A lezárt kamiont ott hagyták az út szélén, a benne lévők halálát fulladás okozta. Az áldozatok valószínűleg szíriai menekültek voltak.
 
Fotó: Reuters

Hirdetés