Az eső sem győzte le a Kolozsvári Magyar Napokat

Kíváncsi, mennyien voltunk idén? Akkor figyeljen, számadatok következnek!
Hirdetés

A szervezők végre megpihentek az egyhetes (vagy inkább többhetes, az előkészületeket is beleszámítva) erőltetett menet után, és kiértékelték az idei, hatodik alkalommal megrendezett Kolozsvári Magyar Napokat. Mint kiderül, a résztvevők tömegeit nem sikerült otthon tartania a múlt hét első felére jellemző kedvezőtlen időjárásnak sem (mi magunk is álltunk már zuhogó esőben főtéri koncerteken), a legtöbb program teltházas volt, bent, kint egyaránt. Az idei KMN mintegy 500 programján összesen nagyjából kétszázezren vettek részt. És akkor következzenek a számok:

• A legtöbben a zárógálára és Koncz Zsuzsa koncertjére voltak kíváncsiak, ekkor mintegy 35 ezren voltak a Főtéren. A többi nagyszínpadi koncert sem maradt szégyenben, de a felhozatalból – a már említett Koncz Zsuzsa&friends előadáson kívül – látogatottság szempontjából kiemelkedett a Republik, a Bikini és Fenyő Miklós fellépése.

• A rendezvénysorozat magyar nyelvű Facebook-oldalát több mint 27 ezren lájkolták, a román nyelvűt ötezren. A honlapon tíz nap alatt az egyéni látogatók száma elérte a 130 ezret
 
• A 125 fős szervezői stáb munkáját kétszáz önkéntes segítette, és mintegy száz partnerszervezet és támogató vette ki a részét a munkából. 
 
• A 6. Kolozsvári Magyar Napok összköltségvetése 270 ezer euróra tehető. Ennek 20 százaléka a megyei és a helyi önkormányzattól, 20 százaléka a Bethlen Gábor Alaptól és a Nemzeti Kulturális Alaptól, 35 százaléka a fő és kiemelt támogatóktól, 25 százaléka kisebb cégektől érkezett.
 
• Tíz nap alatt sor került:
 
67 Farkas utcai programra,
59 gyermekprogramra, 
ugyanennyi városnéző sétára, illetve gyalogtúrára, 
54 kerekasztal-beszélgetésre, 
40 sporttal kapcsolatos tevékenységre,
33 filmvetítésre, 
31 könnyűzenei koncertre, 
29 ifjúsági programra, 
24 kiállításra, 
22 irodalmi estre, 
21 színházi előadásra, 
19 after partira, 
13 könyvbemutatóra, 
12 komolyzenei koncertre, 
9 néptánc- és népzenei programra,
8 borkóstolóra,
4 gasztronómiai programra,
valamint számos több kategóriába is besorolható tevékenységre.
 
Ilyen rendezvénydömping mellett tehát senkinek se legyen lelkifurdalása, ha úgy érzi, kihagyott fontos programokat.
 
Ha még nem fáradtak el a számoktól: az idei KMN kiemelt „programja” volt a nehéz helyzetben levő kárpátaljai magyar iskolások megsegítéséért kezdeményezett adománygyűjtési akció, amelyet az Ökumenikus Segélyszervezettel közösen indítottak a szervezők. SMS-ben és a Magyar Napok különböző helyszínein lehetett adakozni, a felajánlott összeg függvényében különböző színű karszalagokat kaptak az adományozók.
 
Október 31-ig továbbra is lehet adományozni a 8843-as telefonszámon: egy SMS 2 euró értékű támogatást jelent, az SMS-ben kérjük feltüntetni a „Kárpátalja” tartalmat. Banki átutalással szintén október végéig lehet adományozni a Kincses Kolozsvár Egyesület (Asociatia Clujul Comoara) lejes számlájára, a RO17BTRLRONCRT00W5289102 IBAN-kódra, Kárpátalja kulcsszóval. Az eurós vagy forintos számlaszám megtalálható a honlapon. (Közérdekű hirdetések rovatunkat hallották.)
 
Ezen felül pedig: minden trendben!

Címlapfotó: Kiss Gábor/Kolozsvári Magyar Napok

Hirdetés