SZNT: Bukarest rontja a magyar-román viszonyt

Mivel ellenségnek tekinti a magyarokat.
Hirdetés

A Székely Nemzeti Tanács (SZNT) álláspontja szerint Románia kormánya a felelős a román-magyar viszony romlásáért.

Keddi közleményében az SZNT méltányolta, hogy Zákonyi Botond nagykövet az egyre erősödő romániai magyarellenesség közepette is „diplomatához méltó módon, tárgyilagosan, korrektül és visszafogottan válaszolt az újságíró kérdéseire” abban az augusztus 10-i interjúban, amely a román külügyminisztérium és Victor Ponta miniszterelnök heves reagálását váltotta ki.

„Túlzónak, elfogadhatatlannak, sértőnek és indokolatlannak tartjuk a román reakciókat, mind hangnemükben, mind tartalmukban. Úgy gondoljuk, hogy sokat elmond Románia miniszterelnökéről az, hogy az ország valós gondjai helyett napokon keresztül kizárólag azzal van elfoglalva, hogy Magyarországot és annak miniszterelnökét sértegesse és rágalmazza” – közölte az SZNT.

A tanács szerint Magyarország a két ország közötti alapszerződés szellemében, a romániai magyar politikai szervezetekkel és közképviseletekkel egyeztetve, a romániai magyar és székely közösségünk reális igényeinek megfelelően lépett és lép fel.

„Jellemzőnek és fontosnak tartjuk, hogy a Románián kívül élő románok pozitívan értékelik és példaként állítják Románia elé azt a módot, ahogyan Magyarország a határon túli magyarok kérdését kezeli. Nem tartjuk sem okosnak, sem igazságosnak, sem európainak azt a román kisebbségpolitikát, amely cserbenhagyja saját határon túli nemzettársait, hogy itthon zavartalanul tagadhassa a kollektív jogokat, és ezen túlmenően akár kormányzati szintre emelje a magyarellenességet” – áll az Izsák Balázs SZNT-elnök által jegyzett közleményben.

Hirdetés

Az SZNT szerint az Európa Tanács egyre több dokumentuma állapítja meg, hogy a román állam intézményei állandósult háborút vívnak közösségi jelképekkel és azok használóival, üldözik a magyar nyelvet és korlátozzák annak használatát. „A hatóságok siker-propagandájával ellentétben, Románia ellenségként kezeli az itt élő magyarokat, folyamatosan megsérti nem csak az Európa Tanács vonatkozó ajánlásait, de még az ország által ratifikált, a hazai jogrend részét képező kisebbségvédelmi normákat is” – áll a közleményben.

Az SZNT felkérte Románia kormányát, hogy tartsa tiszteletben a két ország közötti alapszerződést, haladéktalanul szüntessen be minden a magyarság jogait sértő tevékenységet, illetve pontosan és jóhiszeműen tartsa be azokat a nemzetközi kötelezettségvállalásait, amelyek egyéni és kollektív jogokat garantálnak a magyarság számára.

Kép: vhegy.com

Hirdetés