Huszonöt százalékos béremeléssel dobják meg az orvosokat

Ponta miniszterelnök szerint lesz rá pénz. Idén legalábbis.
Hirdetés

Októbertől 25 százalékkal emelik Romániában az állami egészségügyi rendszerben dolgozó csaknem 200 ezer alkalmazott bérét – jelentette be kedden Victor Ponta miniszterelnök.

A béremelés éves szinten 1,7 milliárd lejes költségvetési többletterhet jelent: az idei három hónapos többletkiadásra Ponta szerint megvan a fedezet, miután az elektronikus egészségügyi kártya bevezetése jelentős megtakarításokat eredményezett.

A miniszterelnök szerint a mostani béremelésről jövő héten sürgősségi rendelettel dönt a kormány, ugyanakkor a kabinet egy törvénytervezetet készül a parlament elé terjeszteni, amelynek alapján 2016-ban és 2017-ben is újabb 25-25 százalékkal növelik az egészségügyi alkalmazottak bérét.

Ponta a hálapénz legalizálására is ígéretet tett. Az utóbbi napokban ugyanis valóságos lázadás tört ki a romániai orvosok között a közösségi fórumokon az alacsony bérek miatt azt követően, hogy a legfelső bíróság egy augusztusban közzétett jogértelmező határozatában megerősítette: az állami kórházak alkalmazottai nem fogadhatnak el hálapénzt, mert büntetőjogilag közalkalmazottaknak számítanak, és így esetükben a paraszolvencia korrupciónak minősül.

„Huszonöt éve minden kormány azzal seperte félre az egészségügyi alkalmazottak bérkövetelését, hogy a az orvosok úgyis megkapják a borítékot a betegektől. A hálapénz mind az orvos, mind a páciens számára megalázó módja egy egészségügyi szolgáltatás ellentételezésének: ez elfogadhatatlan” – fogalmazott Letiţia Coriu, az az orvosnő, akinek a bejegyzése nyomán több mint 20 ezer orvos csatlakozott a méltányos egészségügyi bérezést követelő, általános munkabeszüntetéssel fenyegető Facebook-csoporthoz.

Hirdetés

Victor Ponta kormányfő keddi sajtótájékoztatóján azt ígérte: a kormánytöbbség olyan törvénymódosítást kezdeményez, amelynek alapján bizonyos feltételek mellett az állami szférában dolgozó egészségügyi alkalmazottak büntetlenül elfogadhatják a hálás betegek által felajánlott ajándékot. Elmondása szerint a hálapénz elfogadását nem fogják büntetni, ha nem ettől teszik függővé az egészségügyi szolgáltatást, ha az ajándékot utólag adják át, és ha azt az illetető egészségügyi alkalmazott feltünteti azt adóbevallásában.

A miniszterelnök arra nem tért ki, milyen forrásokból fedezik a jövő évtől kezdődően a (januártól újabb 25 százalékkal emelkedő) közegészségügyi bérekkel kapcsolatos többletkiadásokat. Korábban Victor Ponta azt ígérte, hogy év végéig elfogadják a közalkalmazotti bérekről szóló új kerettörvényt, amely általános béremelést eredményezne a közszféra valamennyi (több mint egymillió) alkalmazottja számára.

Kedden Mugur Isărescu, a jegybank kormányzója ismételten önmérsékletre intette a jövő évi választások előtt „megfontolatlanul osztogató” politikusokat. Isărescu szerint Romániának nem lesz miből finanszíroznia a drámaian megnövekedő költségvetési kiadásokat, olyan körülmények között, amikor a bevéli oldalon jelentős kiesést fog okozni a szintén januártól bevezetendő ötpontos áfa-csökkentés.
 

Hirdetés