Moldova útja Európába Románián keresztül vezet?

Traian Băsescu szerint igen. Úgy véli, a két ország egyesüléséről népszavazással kéne dönteni.
Hirdetés

Traian Băsescu volt román államfő szerint a Moldovai Köztársaságnak úgy van esélye az Európai Unió tagjává válni, ha egyesül Romániával – közölte az Agerpres román hírügynökség.

A volt államfő egy vidéki politikai rendezvényen beszélt erről a védnökségével létrehozott Népi Mozgalom Párt (PMP) mintegy 700 Szeben, Fehér, Maros, Hargita, Kovászna és Brassó megyei tisztségviselője előtt.

Băsescu politikai tapasztalatára hivatkozva kijelentette: itt az ideje felvetni a témát, itt az ideje, hogy a bukaresti kormány és parlament megfogalmazza ajánlatát az egyesülés vonatkozásában.
 
A volt román államfő szerint népszavazással kellene dönteni Románia és Moldova egyesülése ügyében. Megfelelőnek mondta a történelmi pillanatot arra, hogy megkezdődjenek a referendum előkészületei mindkét országban.
 
Băsescu tízéves elnöki mandátuma utolsó másfél évében kezdett egyre nyíltabban a két román nyelvű állam, Románia és Moldova egyesülésének lehetőségről beszélni.
Romániában a közvélemény-kutatások szerint a lakosság háromnegyede támogatná a Moldovával való egyesülést, a volt szovjet tagköztársaságban azonban alacsonyabb, de növekvő tendenciát mutat az „unionisták” aránya.
 
Egy másfél éve készült felmérés szerint a moldovaiak 27 százaléka határozottan támogatná az egyesülést, 22 százaléka pedig hajlik arra, hogy támogassa, míg egy korábbi, 2011-es felmérésnél a megkérdezettek alig 11 százaléka volt az egyesülés határozott híve, és további 20 százaléka találta ezt elfogadhatónak. Valeriu Streleț frissen beiktatott moldovai miniszterelnök azonban a minap határozottan elutasította az egyesülés gondolatát.
 

Hirdetés