Rockopera főszereplőjeként hódított Csaba királyfi a csíksomlyói nyeregben

G. Nagy Ilián szerzeményében több száz előadó lépett színpadra.
Hirdetés

Nagy érdeklődés közepette mutatták be szombaton este a Csaba királyfi című székely nemzeti rockoperát  a csíksomlyói nyeregben. A rockoperát G. Nagy István Ilián szerezte és rendezte.

A nagyszabású előadás több csíkszeredai és székelyföldi zenész, énekes közreműködésével valósult meg. A mű szerzője korábban elmondta, két kiemelt érdekessége is van az előadásnak: egyik, hogy Csaba királyfiról ilyen nagyszabású művet nem írt még senki a magyar kultúrtörténetben, a másik, hogy hét éve nem volt ilyen jellegű bemutató a nyeregben.

„Azt szeretném felmutatni ezzel a művel, hogy itt olyan nép él, amely nagyon büszke lehet a saját múltjára, kultúrájára” – hangsúlyozta G. Nagy Ilián.

Csaba királyfit Ráduly Botond Manó sepsiszentgyörgyi rockénekes, „Erdély hangja” alakította. Szintén sepsiszentgyörgyi az Attila királyt alakító Oláh-Badi Alpár zenész, operaénekes. A sztárvendég az egykori pokolgépes Rudán Joe, aki Látódot, a főmágust játszotta.

Hirdetés

A bemutatón közel négyszáz táncos vett részt, a Hajdú Táncegyüttes és a püspökladányi Kenderkóc Táncegyüttes tagjain kívül székelyföldiek és csángók is felléptek. Emellett mintegy háromszáz gyimesi csángó statisztált.

 

Hirdetés