Na, ki a román királyi család nagy machinátora?

Aki a háttérből húzogatja a machiavellista szálakat, hála kiváló szoci kapcsolatainak, és talán kevésbé kék vérének.
Hirdetés

Miklós herceget kizárták az öröklési rendből és megfosztották címétől. A helyzet  újra felveti a kérdést: kié az utolsó szó a királyi családban? Az utóbbi évek eseményei megadhatnak egy lehetséges választ.

Radu Duda hercegnek (55 éves), a királyi család nem dinasztikus, Margit hercegnő révén beházasodott tagjának látványosan sikerült felemelkednie a hierarchiában, és háttérből irányítania Románia királyi családjának sorsát. Az utóbbi két évtizedben Radu Dudának köze volt a romániai királyi család minden nagy döntéséhez.

A félig-meddig obskúrus színészként kezdő

királyi VIP életrajza sok vitát szült.

Neve a forradalom után felbukkant a Securitatét támogató személyek egyik listáján, melyet a Iaşi Megyei Pártszervezet (a Román Kommunista Pártról van szó – a szerk.) székházában találtak 1989 decemberében. „Valószínűleg egy 1989 előtti izraeli turnémmal kapcsolatos, de nem tudom, hogy miként került oda a nevem”, reagált a hírre Duda. Azt is elmondta, hogy a Securitate 1986-ban megpróbálta beszervezni, de ő ezt megtagadta. A CNSAS (Securitate Irattárát Vizsgáló Országos Tanács – a szerk.) 2007-ben azt a döntést hozta, hogy a herceg nem működött együtt a Securitatéval. Ennek ellenére a gyanú tovább erősödött, amikor kiderült, hogy Duda a Román Hírszerző Szolgálatnak (SRI) adott el egy lakást, amit az irodája is megerősített. A lakást korábban egy SRI-tiszt bérelte.

Mindig a PSD közelében

További vitákra adott okot Duda és a politikai elit túl szoros kapcsolata. Mihály király 2001-ben belement abba, hogy megbékéljen Ion Iliescuval. A közvélemény részéről sok bírálat érte a király „lépését”. Nem kevesen állították, hogy Radu Duda állt e változás mögött, mely sok előnnyel járt a királyi család számára, többek között elősegítette a román államtól követelt tulajdonok visszaszolgáltatását. Dudának voltak politikai kötődései. Apja a 90-es években egy pártban volt Ion Iliescuval és Adrian Năstaséval. „Duda volt az az ember, akinek kapcsolata volt Năstaséval, a PSD-sekkel. Ami végső soron sok haszonnal járt a királyi család számára. Ő maga mesélte nekem egyszer, hogy a kormány még az Erzsébet-palota fenntartását is fizette”, mondja Ion Cristoiu újságíró, a Historia folyóirat igazgatója. Radu Dudát 2002-ben bevették a Năstase-kormányba: a kormány különleges képviselőjeként Románia imázsának és érdekeinek képviseletével foglalkozott. 2008-ig, amikor megszüntették a finanszírozását, egymillió eurót költött utazásokra, bejárta az egész világot.

Szintén 2008-ban, amikor Mihály király és Anna királyné a gyémántlakodalmukat ünnepelték, Traian Băsescu elnököt nem hívták meg az eseményre, viszont olyan vitatott személyek részt vehettek, mint Dan Voiculescu vagy Dinu Patriciu. A sajtó akkor azt írta, hogy Radu Duda személyesen foglalkozott a meghívottak listájával.

Hirdetés

A folyamatosan gazdagodó életrajzú (a román hadsereg ezredese és a katonai tudományok doktora lett) Radu Duda herceg 2009 elején bejelentette, hogy

indul az államfői tisztségért.

Ez még a monarchia leghevesebb támogatóinak is csalódást okozott. A bohózat azzal folytatódott, hogy Duda néhány hónappal később bejelentette visszalépését. A felmérések szerint csak néhány százalékos támogatottsága volt. A jelöltségével kapcsolatos támogatások tovább erősítették azt a benyomást, hogy a királyi családot felhasználták a politikai csatározásokban.

A királyi család tagjai a Ion Iliescuval és Adrian Năstaséval készített barátságos fényképekről áttértek a Victor Pontával készítettekre. Ez év elején Radu Duda és Margit hercegnő a Román Athéneumban tartott műsorral ünnepelték meg a monarchia romániai visszatérésének 25. évfordulóját. Ezen ott volt mellettük Victor Ponta és Daciana Sârbu (Victor Ponta felesége – a szerk.) is.

„A királyi családban Radu Duda az aktív tényező, és azt gyanítom, hogy a király nagyon sok mindenről nem is tud, vagyis Duda kénye-kedve szerint beszél a király, a királyi család nevében. Azt hiszem, nagyobb PSD-s, mint amekkora monarchista, jegyzi meg Ion Cristoiu újságíró.

Hirdetés