Újabb regionális párt alakul, ezúttal a Bánságban

A Bánságiak Pártja a történelmi hagyományokon alapuló régiósítást, közigazgatási decentralizációt szorgalmaz.
Hirdetés

A régiósítás és a decentralizáció mellett száll síkra az új regionális párt a Bánságban, mely saját bevallása szerint nem tesz különbséget a nemzeti és vallási közösségek között, és célja a bánsági társadalmi-, viselkedési- és munkamodell  népszerűsítése.

Az új párt kezdeményezője a temesvári Iancu Radomir-Gherman, aki a Ziua de Vest-nek adott interjújában elmondta: a pártnak máris megvan az alapszabályzata, és saját himnusza és címere is lesz. Úgy vélekedett: a régió lakói tudják a leginkább, hogy mi a jó a számukra, ők kell döntsenek azoknak a javaknak a felhasználásáról, amelyek a régióban maradnak. 

Meggyőződése szerint minden régió egyenlő arányban kellene hozzájáruljon a központi költségvetéshez, a helyi érdekeket, kultúrát, hagyományokat ápoló és képviselő civil szervezeteknek pedig regionális pártokba kell tömörüljenek, hogy a helyi tanácsban, illetve a parlamentben ismertté tegyék régiójuk érdekeit. Radomir-Gherman ugyanakkor azt a reményét is kifejezte, hogy a megyerendszer hamarosan megszűnik, és a történelmi régióknak fontosabb szerep jut a döntésekben.

A Bánságiak Pártja a történelmi hagyományokon alapuló régiósítást, közigazgatási decentralizációt szorgalmaz, és azt szeretné elérni, hogy törvény szabályozza a helyi adóbeszedésből származó bevételek elosztását.

A Bánságiak Pártja egy Facebook-csoportot is létrehozott a hasonló gondolkodású bánságiak számára, mely jelenleg mintegy 1300 tagot számlál. Itt elolvasható a párt statútuma is.  

Hirdetés