Kolozsvári Magyar Napok: minden trendben, de a zajszintre figyelnek

Hétvégén kezdődik a kincses város legnagyobb magyar érdekeltségű rendezvénysorozata. A szervezők és támogatók szerint ennél színesebb már nem is lehetne.
Hirdetés

Olyannyira sínen van a Kolozsvári Magyar Napok idei nyári kiadása – emlékeztetnénk rá ugyanis, hogy készül egy téli rendezvénysorozat is –, hogy a szervezők inkább csak rutinból rendezték meg utolsó beharangozó sajtótájékoztatójukat. Gergely Balázs főszervező az idei mottót idézte, miszerint MindenTrendben (bár azt még mindig nem tudjuk, ez pontosan hogyan olvasandó, de épp ez a bája). Akik nem az internetről tájékozódnának a programról, azoknak jó hír, hogy a műsorfüzet magyar csomagja már kijött a nyomdából, mutatóban volt is néhány belőlük a sajtótájékoztató helyszínéül szolgáló Bulgakov kávéházban, egyet gyorsan le is nyúltunk.

Az idei Magyar Napokra kissé szerencsétlenül nyomja rá a bélyegét a legutóbbi főtéri rendezvénysorozatot követő incidens: az ominózus sörfesztiválon ugyanis, mint tudjuk, a Szent Mihály templom vakolatának egy része nem bírta a zajterhelést, az ügy pedig a jelek szerint kihat a főtéri rendezvények további sorsára is. 

Horváth Anna kolozsvári alpolgármester kiemelte, hogy – bár eddig is ezt tették, de – 

kiemelt figyelmet szentelnek a megengedett zajszint (90 decibel) és az órarend betartásának.  

(Az viszont kiderült, hogy a zajszintmérés kritériumai eléggé relatívak.) Sánta Levente fesztiváligazgató siet is elnézést kérni azokért az esetleges kellemetlenségekért, amelyek a Magyar Napok idején érhetik a kolozsvári polgárokat – elsősorban a főtéri, Farkas utcai vagy Egyetem utcai időleges útlezárásokról van szó.
 
 
Gergely Balázs főszervező a kárpátaljaiak megsegítésére buzdít
 
Az alpolgármester asszony azonban elmondta, hogy egyeztetett a prefektussal és Kolozsvár polgármesterével is, ezeken az egyeztetéseken pedig felmerült, hogy újra kell gondolni a Főtér használatának szabályait. Emil Boc állítólag ígéretet tett arra, hogy ezután változik a rendezvények megszervezésének menetrendje: minden év elején megszabnak egy határidőt, ameddig be lehet nyújtani a Főtér használatára vonatkozó igényeket és kéréseket, a polgármesteri hivatal pedig kiválasztja ezek közül azt a néhány, regionális kulturális jelentőségű rendezvényt, amelynek helye van Kolozsvár történelmi központjában.  

Mindenki megnyugodhat, a KMN biztosan benne lesz a „csomagban”,  

de a kimondottan kereskedelmi jellegű rendezvények már nem számíthatnak a városháza feltétlen jóindulatára. Ami a városházát illeti: a Kolozsvári Magyar Napok támogatása idén is jelentős összeggel nőtt, ezúttal 300 ezer lejjel támogatja az önkormányzat a rendezvénysorozatot. Horváth Anna viszont arra is figyelmeztetett, hogy a támogatásnövelésnek ezt az ütemét valószínűleg nem lehet tartani az elkövetkező években.
 
Szabó Lilla programigazgató siet is felsorolni a jelentősebb – és részben regisztrációhoz kötött –  hétvégi rendezvényeket: a herendi porcelángyár kiállításától (amely kiegészül a Sissi-mellszoborral is) és a magyar szakosok nagytalálkozójától a frissen restaurált Farkas utcai református templom megnyitásán át a Makovecz- és az Albert Flórián emlékkiállításig (az aranylabda szerelmesei, figyelem!). A hétvége valóban inkább a (magas)kultúráé, a főtéri koncertek csak jövő héten kezdődnek. (A teljes program itt elérhető.)
 
 
Horváth Anna azt ígéri, újragondolják a Főtér használatát
 
Az idén az eddigieknél is nagyobb figyelmet fordítanak a román nyelvű kolozsváriak megszólítására – bár, mint megtudtuk, a román sajtót leginkább az olyan programpontok hozzák lázba, mint Romsics Ignác Horthy-előadása, amelyen a félreértések elkerülése végett szinkronfordítást biztosítanak az érdeklődő vagy épp vitatkozni kívánó román résztvevőknek.
 
Az idei KMN egyik legfontosabb eleme az a kampány, amit  

a nehéz helyzetben lévő kárpátaljaiak megsegítéséért indítottak:  

aki támogatná az ottani magyarokat, már most is küldhet SMS-t a 8843-as számára „Karpatalja” tartalommal. Gergely Balázs a terveik közt említi, hogy az adományozók számára karszalagokat biztosítanának – nem annyira „partiállat” mivoltukat bizonyítandó, mint inkább szimbolikus jelleggel, a szolidaritás kifejezéseként.
 
Aki pedig arra kíváncsi, hogyan hajolnak össze rövid ideig ellentétes politikai nézeteket valló erdélyi magyar politikai vezérek – például Kelemen Hunor és Tőkés László –, az ellátogathat a Kolozsvári Magyar Napok hétfő esti nyitógálájára a magyar operába. Oszkár biztosan ott lesz.
 
(szöveg: Papp Attila Zsolt; fotók: Farkas Andrea)

Hirdetés