A szentgyörgyi szemetet is „exportálják”

Amíg el nem készül a saját hulladéktároló Háromszéken.
Hirdetés

Nem csupán a kolozsvári hulladék indult vándorútra: Háromszéken bezárták az utolsó régi szeméttelepet is, mostantól pedig Brassóba szállítják Kovászna megye minden hulladékát.

Pénteken elkezdték felszámolni a sepsiszentgyörgyi hulladéklerakót is, miután évekkel ezelőtt felszámolták az összes vidéki szeméttelepet, valamint megszüntették már a kézdivásárhelyi, kovásznai, bodzafordulói telepeket. Ezekre a munkálatokra a megyei önkormányzat 30 millió euró pályázati pénzt hívott le, ebből épül Maksa és Lécfalva között az egész megyét ellátó, korszerű hulladékkezelő állomás is.

A Tega köztisztasági vállalat igazgatója, Tóth-Birtan Csaba szerint év végéig a régisepsiszentgyörgyi szeméttelepet is földréteggel kell födni, füvesíteni, lecsapolni, és felfogni a képződő biogázt.

A brassói lerakóba tonnánként 83 lejért fogadják be a háromszékiek szemetét, ehhez hozzáadódik a megnövekedett üzemanyagköltség is.
Legkésőbb szeptember közepéig befejezik a Maksa és Lécfalva között, 15 hektáros területen fekvő korszerű lerakóhely építését. Ez a hulladékválogató, komposztáló üzem és többhektáros lerakóhely a következő legalább 40 évig be tudja fogadni a háromszékiek hulladékát.

Mint megírtuk, nemrég arról született megállapodás, hogy Nagyvárad három hónapig befogadja Kolozsvár háztartási hulladékát, miután június végén be kellett zárni a befogadóképessége határát elérő pataréti szeméttárolót, de – a megyei önkormányzat és a kivitelező jogvitája miatt – nem épült meg az az erdőfeleki  hulladékfeldolgozó.
 

Hirdetés