Nekimegy az adóhivatal a gazdagoknak

Lehet, hogy Önnél is kopogtatnak az ANAF ellenőrei?
Hirdetés

Átfogó ellenőrzést indított az országos adóhatóság (ANAF), hogy kiszűrje az esetleges adócsalásokat. A nyilvántartásokban 14,3 millió olyan személy szerepel, akinek adózható jövedelme van, közülük mintegy 300 ezer olyan személyt választott ki az ANAF, akiknek magas a jövedelme, így az adózás szempontjából a magas kockázati osztályba tartoznak.

Olyan személyekről van szó, akik cégtulajdonosként vagy részvényesként több mint 200 ezer lejt vettek kölcsön a cégtől, akik több mint 70 ezer eurós lakást, vagy 25 ezer eurónál drágább autót vásároltak, vagy akik évente több mint 150 ezer lejt helyeznek el bankszámláikon.

Eddig több mint 132 ezer olyan személyt azonosítottak, akiknek a becsült, illetve bevallott jövedelme között több mint 10 százalékos, 50 ezer lejnél nem alacsonyabb az eltérés.

Az ANAF közel nyolcezer olyan személy esetében végez aprólékos ellenőrzést, akik a következő kockázati kategóriák valamelyikébe tartoznak: szegény cég gazdag tulajdonosa, jelentős vagyonú, de gazdasági tevékenységet látszólag nem folytató személyek, az erősen változó jövedelmű személyek, vagy más, adókockázatot jelentő személyek.

Hirdetés

A hatóság komolyan veszi a munkát, az ellenőrzés akár hat hónapig, de akár egy évig is tarthat, attól függően, hogy mennyire könnyen beszerezhetők az adókontrollhoz szükséges információk.

Gelu Ştefan Diaconu, az ANAF elnöke szerint az ellenőrzés során közéleti személyiségeket, jól kereső mulatós énekeseket, uzsorásokat is ellenőrizni fognak majd. „Előbb vagy utóbb mindenkinek  el kell számolnia a jövedelmével, azzal, hogy hogyan szerezte vagyonát” – szögezte le Diaconu.
 

Hirdetés