Meggyógyítja a DNA a korrupt gyógyszergyártó cégeket

Lefizették az orvosokat, hogy drága gyógyszereket írjanak fel rákbetegeknek. Ocsmány, na!
Hirdetés

Az ANAF (adóhatóság – a szerk.) egyik közleménye szerint adócsalással gyanúsítják azokat a DNA (Országos Korrupcióellenes Igazgatóság – a szerk.) által az egészségügyi korrupció miatt vizsgált gyógyszergyártó cégeket, melyek megállapodásokat kötöttek orvosokkal és gyógyszerellátókkal annak érdekében, hogy azok drágább kezeléseket írjanak fel a betegeknek.

Az Adócsalási Főigazgatóság (Direcţia Generală Antifraudă Fiscală) márciusban és áprilisban ellenőrizte a gyógyszerek gyártásával és terjesztésével foglalkozó cégek által benyújtott dokumentumokat. Ennek nyomán az ANAF megállapította, hogy a kérdéses cégek 2013 és 2014 között több idegenforgalmi ügynökséggel is szerződést kötöttek, melyektől orvosok számára vásároltak szolgáltatási csomagokat. Ezek a csomagok, állítólag, valójában az orvosok „jutalmát” jelentették azért, hogy az illetők a kérdéses gyógyszergyártó cégek által forgalmazott készítményeket írtak fel a betegeiknek.

Sőt, az ANAF rámutat arra, hogy azok az események, melyeken az orvosok részt vettek (konferenciák, hazai és külföldi kongresszusok), bekerültek a könyvelésbe, holott azok nem valósultak meg, vagy csak bizonyos turisztikai célú utazások elszámolását fedezték.

A gyógyszergyártók és -forgalmazók által elkönyvelt számlákat az idegenforgalmi ügynökségek bizonyos igazoló dokumentumok alapján bocsátották ki. Ezáltal a cégek a nyereségadó kiszámításakor visszaigényelhették az áfát és költségként számolhatták el azokat.

Az ANAF ezen kívül ellenőrizte az orvosok által elvégzett és a gyógyszergyártók és -forgalmazók nyilvántartásában szereplő klinikai vizsgálatokat, és arra a következtetésre jutott, hogy a könyvelésekben szereplő számlákat felületes igazoló dokumentumok alapján bocsátották ki, így nem lehet alátámasztani valódiságukat.

Las Vegas-i kirándulással jutalmazott orvosok

2013-ban nagyjából 30 orvos vett részt egy ottawai eseményen, de valójában Párizsba utaztak. Az orvosok számára szállás-, étkezési, transzferköltségeket, repülőjegyeket és különböző előadásokra érvényes jegyeket számoltak el. Ezeknek az utazásoknak egy ottawai orvosi esemény volt az ürügye, de a gyógyszergyártó cég azt kérte az idegenforgalmi szolgáltatásokat nyújtó vállalattól, hogy az utazást Párizsba szervezze meg.

Hasonlóképpen, egy olyan eseménynek, melyre az iratok szerint San Diegóban került sor, szintén 2013-ban, valójában csak részben volt San Diego a helyszíne, mert az orvosok három éjszakát Las Vegasban töltöttek. Ennek megfelelően az igazságszolgáltatási források arra mutatnak rá, hogy bár az utazás két helyszínt érintett, a gyógyszergyártó cég képviselői azt kérték az idegenforgalmi cég képviselőjétől, hogy a számlákon csak San Diego szerepeljen, ahol egy reumatológiai kongresszust tartottak, így rejtve el azt, hogy a Las Vegas-i útnak valójában idegenforgalmi célja volt.

Hirdetés

Az ottawai (Kanada) és San Diegó-i (AEÁ) eseményekkel kapcsolatosan a gyógyszergyártó szponzorként több támogatási szerződést kötött ezen összejövetelek résztvevőivel, a szerződésben támogatottként szereplő orvosokkal.

Ezen kívül a vizsgálat alá vont orvosok állítólag olyan klinikai vizsgálatokban is érintettek voltak, melyekért javadalmazást kaptak, de melyeknek nem volt valós alapjuk. Az orvosokat ilyen formában is pénzügyi jutalomban részesítették a gyógyszergyártóknak nyújtott támogatásukért.

A DNA-vizsgálatban érintett gyógyszergyártó cégek

A források szerint az érintett cégek listáján szerepel a multinacionális ROCHE konszernhez tartozó Roche Románia, az Actavis Kft. (gyógyszergyártó/forgalmazó), de a Pfizer Románia Kft. (biogyógyszerészeti cég), a Teva Pharmaceuticals Románia Kft. (gyógyszeripari cég), a Novartis Pharma Services (gyószergyártó), az Alvogen Románia Kft. (gyógyszergyártó), a Sandoz Pharma Services Kft. (gyógyszergyártó), a Glaxosmithkline Románia Kft. (gyógyszergyártó), az Egis International (gyógyszerészeti cég), a Romastru Trading (gyógyszerforgalmazó), a Glenmark Pharmaceuticals Kft. (gyógyszergyártó).

A korrupcióellenes ügyészek vizsgálata gyógyszergyártókra, gyógyszerforgalmazókra, kórházakra és onkológiai klinikákra terjed ki. A vizsgálat drágább gyógyszerek felírására vonatkozik, amiért az orvosok, egyes igazságszolgáltatási források szerint, „jutalomban” részesültek.

Hirdetés