Visszahódították Aradot a hódok

De tényleg: kétszáz év után sikerült visszatelepíteni őket a Marosba.
Hirdetés

A közönséges (vagy eurázsiai) hódok „fénykora” már sok-sok éve leáldozott a Maroson, sőt az 1820-as évek után számuk annyira megcsappant, hogy lassan teljesen kihaltak Arad megyéből. Hála azonban néhány lelkes, munkájának elkötelezett biológusnak, mára sikerült újratelepíteni a Maros környékén az állatokat. Kétszáz év után számuk jelenleg meghaladja a 160-at a megyében, ami nagy megvalósításnak számít, vallják a szakemberek.

Gabriel Herlo aradi biológus, a Maros-ártér Természetvédelmi Park munkatársa – aki több tanulmányt is végzett a hódokkal kapcsolatban, ugyanakkor védelmükért különböző projekteket bonyolít – a Mediafax hírügynökségnek azt nyilatkozta, különösen az elmúlt három évben szaporodtak el jelentősen ezek az állatok a Maros medrében, sőt Arad központi részén is előfordulnak.

Az első hódcsaládokat még a 2002-es években engedték szabadon a Maroson, amikor 22 példányt hozattak Németországból. Azóta számuk folyamatosan nő és sikerült benépesíteniük mindazokat a területrészeket, melyeket aktívan uraltak még az 1800-as években.

A Maros-völgye Természetvédelmi Park munkatársai folyamatosan figyelik a hódcsaládokat, és azt tapasztalják, hogy az idő múlásával a kis állatok egyre több területet vesznek birtokba.
 

Hirdetés