Na, ki volt Tudor Arghezi anyukája?

Nem, nem a gazdag román családból származó Anastasia Petrescu. Hanem a szentkeresztbányai szolgálólány, Ergézi Rozália.
Hirdetés

Igazi bulvár bombahírek kellenek ahhoz, hogy egy székelyföldi kulturális folyóirat elérje a bukaresti román sajtó ingerküszöbét. De még így is időbe telik.

A Székelyföld kulturális folyóirat 2015. januári számában Ferenczes István nagylélegzetű – hogy is nevezzük – irodalmi nyomozati anyagot közöl Tudor Arghezi román költő (1880-1967) felmenőiről, különös tekintettel az anyai ágra. Nagy titok lappangott ugyanis jó ideig akörül, ki is a költő édesanyja. Sokáig ugyanis az a változat tartotta magát, hogy Arghezi apja Nae Theodorescu volt, anyja pedig Anastasia Petrescu, a költő felvett neve pedig művésznév.

Nos, Ferenczes István szívós munkájának eredményeképpen kiderült, hogy ez nem igaz. Az édesanya neve Ergézi Rozália, szentkeresztbányai születésű, római-katolikus szolgálólány, aki az ismert székely sorsot követve, Bukarestbe ment szolgálni, ahol találkozott Nae Theodorescu cukrászsegéddel, és a később Tudor Arghezi néven hírnevet szerzett román költő a köztük kibontakozott szerelem gyümölcse. Szerelemgyermek, na. Ugyanis Theodorescu nem vette feleségül a szolgálólányt. Inkább a gazdag családból származó Anastasia mellett döntött.

Az Adevărul napilap hosszú cikket szentel Ferenczes kutatási eredményeinek, 2015. augusztus 4-én. Hát, ennyi idő kellett, amíg a kultúrák összeérnek, legalábbis a mainstream média szintjén. A cikk amúgy kiegyensúlyozottan számol be a gigászi kutatómunkáról. És ami fontos: fény derült arra, honnan tudott a nagy román költő idős korában is egész jól magyarul. Magyarán: helyükre kerültek a dolgok.

Hirdetés