Unják az Untoldról szóló híreket? Ezt biztos nem fogják!

Az Untold Fesztivál szervezőinek sikerélményét rengeteg panasz, több feljelentés és büntetés, ugyanakkor két haláleset árnyékolja be. Volt nyilvános szex is.
Hirdetés

Elégedettek az Untold Fesztival sikerével a szervezők, és ami a számokban kifejezhető piszkos anyagiakat illeti, az óvatos – egyelőre nem hivatalos – számítgatások is mesés bevételekre engednek következtetni. Emil Boc polgármester a Facebookon mondott köszönetet elsősorban a kolozsváriaknak, akik türelemmel, illetve megértéssel viszonyultak, és a fesztivál összköltségvetésének 10 százalékával hozzájárultak a sikerhez. Azt írta, hogy paradox módon

sokkal kevesebb panasz érkezett a városvezetéshez a zaj miatt, mint például a városnapok vagy a Kolozsvári Magyar Napok ideje alatt.

 

Fotó: Filmari aeriene Cluj, http://ziarulclujean.ro/

A polgármester úgy értékelte, hogy

naponta 50–60 ezer látogatója volt a fesztiválnak.

A legtöbben hazaiak voltak, de tudnak többek között japán, amerikai, kanadai, mexikói, braziliai résztvevőről is, akik tovább viszik saját országukba Kolozsvár jó hírét. Boc fontosnak tartottak kiemelni, hogy nem történtek rongálások, ami a fesztiválozók civilizáltságáról árulkodik. Végül pedig a gazdasági haszonra is kitért több millió euró hasznot sejtetve.

A sztárlemezlovas, Armin van Buuren által is megkönnyezett rendezvényt a Share Föderáció  szervezte. Számításaik szerint szombaton mintegy 70 ezer ember fordult meg a Sportcsarnok és a Sétatér környékén, gyakorlatilag minden jegy elkelt. Ugyanakkor bejelentették, hogy

2016-ban is megszervezik az ország legnagyobb fesztiválját,

sőt már nyereményakciót is hirdettek a következő évi belépőkért.

Bizonyára lesz egy-két szavuk ehhez mindazoknak, akik négy napig nem tudtak aludni a fesztivállal járó állandó éjszakai zaj miatt. Egyelőre kilenc nem-hivatalos panasz érkezett az Untold Fesztivállal, főleg az éjszakai tűzijátékkal kapcsolatosan. Egy kolozsvári lakos hivatalos panasz tett mind az önkormányzatnál, de a közegészségügyi hivatalnál és a környezetvédelmi őrségnél is, mivel

az Untold Fesztivál nemcsak az egészségére, de a munkaképességére is hatott, ami miatt kártérítést fog kérni.

Egy másik lakos a csendórát szabályozó törvényre hivatkozik, melyet megszegett a városvezetés a sétatéri fesztivállal.

Egy harmadik kolozsvári lakos a zöldövezetekre érvényes törvény áthágása miatt tett feljelentést a helyi rendőrségnél, kérve a szervezők megbüntetését. A közterületekere vonatkozó jogszabályozás értelmében törvénysértésnek minősül, ha egy önkormányzat 10 százaléknál nagyobb területet zár el a lakosság elől. A panaszos leszögezte: amennyiben nem kap hivatalos választ a beadványára, az állami hatóságokhoz fordul. Azok a civilek, akik ellenezték a Sétatér lezárását, egy immár több mint hetven tagot számláló Facebook-csoportba tömörültek, ahol mindenki megoszthatja a közterület fogalmáról alkotott nézeteit. A rengeteg dicsérő szó mellett érkeztek panaszok Emil Boc személyes oldalára is. Volt, aki azt kérte, hogya legközelebbi kiadását a fesztiválnak saját szülőfalujába rendezze meg a polgármester.

A rendezvénynek két halálos áldozata van.

Az első fiatal 25 éves nagybányai férfi volt, aki az orvosi egyetem egyik Mikó (Clinicilor) utcai épületének udvarán akasztotta fel magát. A második eset hétfő hajnalban történt. A fesztiválról hazafelé tartó 19 éves sofőr elaludt a volánnál, majd nekihajtott egy hídfőnek. A kocsiban egy 16, egy 18 és egy 19 éves lány utazott. Ez utóbbi a helyszínen életét vesztette, a többiek pedig súlyos sérüléseket szenvedtek. 

Hirdetés

Az országos sajtót bejárta az a videó, melyen éppen a szex világnapján

két fiatal nyilvánosan közösül

a Tinie Tempah koncert ideje alatt. Egészségükre!

Az Untold Fesztivál egyébként összesen 120 tonna szemetet produkált, melyet 250 köztisztasági alkalmazott takarított el a négy nap során. A váradiak szerencséjére ezt nem az ottani hulladéklerakatra, hanem Patarétre szállították. Nagy erőkkel voltak jelen a fesztiválon a rend őrei, valamint a tűzoltók és a mentősök is. A legtöbb orvosi esetet a helyszínen láttak el,

18 személyt kellett kórházba szállítani.

Sok fiatalnak – többnyire lányoknak – gyűlt meg a baja az alkoholfogyasztással. 12 lopást jelentettek a rendőröknek. Rendzavarásokra nem került sor.

Dolgoztak az élelmiszer-biztonságiak is: összesen hét büntetést állítottak ki. Egy ismert kolozsvári bisztrót 45 ezer lejre büntettek, mert 40 kilogramm lejárt szavatosságú kolbászt találtak a standjuk hűtőszekrényeiben. Egy másik céget 4 ezer lejre büntették, mert nem az élelmiszer-biztonsági szabályoknak megfelelően tárolt 300 kg húst.

És a végére egy kis színes hír: emlékeznek még arra az esetre, amikor

Emil Bocot megdobálták pénzzel egy nyilvános rendezvényen?

Mircea Bravo, aki évek óta provokatív és a közönséget erősen megosztó tréfákkal szórakoztatja a kolozsváriakat, az Untoldon kérte vissza a polgármestertől az akkor elkótyavetyélt pénzt.  Hogy mit reagált az elöljáró, az kiderül az alábbi videóból. 

Címlapfotó: Facebook.com/Untold Festival, Szövegközi fotók: Mészáros Tímea

 

Hirdetés