Öt év után kapcsolták le a drogcsempészeket

Nem kispályáztak: több száz kiló heroint próbáltak átcsempészni a határon.
Hirdetés

Romániai és külföldi, szervezett bűnözés és drogcsempészet elleni szervek rendőrei figyelték öt éve azt a csempészbandát, amelyre kedden csaptak le a petei határátkelőnél, miközben hatalmas mennyiségű heroint próbáltak átcsempészni a határon. A Green Arrow nevű akció során több nyomozó is beépült a hálózatba.

A bukaresti törvényszék 30 napos előzetes letartóztatásba helyezte Hakan Yigit és Huseyin Sincar török, valamint Săman George-Solomon és Bîngă Liviu-Constantin román állampolgárokat bűnszervezet megalakítása és drogcsempészet vádjával. A négy férfit azt követően tartóztatták le, hogy a hatóságok összesen 333 kilogramm, 60 %-os tisztaságú heroinra bukkant két kamion dupla falú üzemanyagtartályában Besztercén, illetve a petei határátkelőnél.

A letartóztatásokat követően napvilágra került az is: a romániai rendőrök, nyugat-európai, török és ukrán kollégáikkal közösen már öt éve figyelték a csempészeket, s bár a beépített nyomozóknak köszönhetően több közvetett bizonyítékot is gyűjtöttek, csak most sikerült tetten érni őket.

A csempészek nagyon pontosan és aprólékosan kidolgozott tervek szerint „dolgoztak”, a heroint sem a megszokott útvonalakon hozták el Afganisztánból Ukrajnáig, ráadásul Săman George és Bîngă Liviu nemzetközi áruszállító cégei (Unitrafic és CalorSilvi Kft) tökéletes paravánt, illetve Hollandiába, valamint Nyugat-Európába való szállítási lehetőséget biztosítottak számukra. Tevékenységük évei alatt 11 heroin-szállítmány haladt végig Románia területén, több milliónyi euró hasznot hozva — amit azonnal újabb drogszállítmányok vásárlására fordítottak.
 

Hirdetés